Ile się nasłuchaliśmy o kupowaniu awokado, roszponki, granatów i mango? Sporo. Większość zdrowych przepisów w internecie to przepisy drogie, bo co tu ukrywać – niektóre składniki potrafią kosztować fortunę. A co, jeśli jesteś studentem i nie masz kasy?
Właśnie dla ciebie jest ten cykl: by jeść zdrowo, tanio i smacznie.
W dzisiejszym wpisie mam dla Was nie tylko kilka przepisów, które udało misię wypróbować. Oprócz tego pomyślałam, że pokażę Wam produkty, które kupuję tanio w Biedronce (są zdrowe i mają dobry skład).
Jak wspominałam w poprzednim wpisie z tej serii (klik), nie wszystkie te dania spełniają do końca zasady zbilansowanego posiłku (bo na przykład w jednym jest więcej węglowodanów, w drugim białka i tak dalej), ale mówiąc między nami, uważam, że przywiązywanie nadmiernej uwagi do procentowego rozkładu dania też jest złe – nie dajmy się zwariować! Nic się nie stanie, jeśli na kolację zjemy raz więcej węglowodanów, niż białka (naprawdę, świat się przez to nie wali).
TOSTY Z KALAFIOREM
To coś, co testowałam ostatnio. Byłam średnio przekonana do tego pomysłu (czy to na pewno będzie smakować?), ale wyszło pysznie! Jak jesteście restrykcyjni, to takie tosty jedzcie na obiad (węgle z chleba, takie straszne), a jeśli tak jak ja nie zwracacie na to aż tak dużej uwagi, to zawsze możecie sobie takie tościki zjeść na kolację.
Składniki (na 2 tosty):
– cztery kromki razowego lub żytniego chleba
– filiżanka ugotowanego kalafiora (może być mrożony, jest tańszy, a wartościami odżywczymi nie gorszy, niż świeży)
– pieprz, 1-2 łyżeczki musztardy
– trochę dowolnych kiełków
– z 4 plasterki pomidora, możecie dodać też inne warzywa, które lubicie, jak papryka
– jeśli nie patrzycie na kalorie, to dodajcie też sobie plasterek sera żółtego (na przykład zwykłej goudy)
– szczypiorek (jeśli macie ochotę)
Sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka keczupu
– szczypta cukru, soli i pieprzu
jeden ząbek czosnku wyciśnięty
(mieszamy i na chwilę odstawiamy)
Przygotowanie tostów:
Do małej miski wsypujemy kiełki, pokrojony na kawałeczki kalafior, pokrojony w kosteczkę pomidor (i inne warzywka), dodajemy musztardę i pieprz i mieszamy, aż będzie w miarę gładka. masa. Przygotowujemy dwie kromki chleba, smarujemy je masą i dodajemy ser. Zamykamy kanapkę drugą kromką i wsadzamy do opiekacza (jeśli mamy, ja tak robiłam). Jednak w przepisie, który znalazłam, wyszło, że można też te tosty zapiekać w piekarniku (około 3-5 minut, zgaduję, że standardowo w 180 st.).
Jak tosty się zrobią, polewamy je sosem i dosypujemy jeszcze kiełków. Posypujemy szczypiorkiem. Możemy wtedy dodać sałatę do środka, albo ugotować sobie resztę kalafiora i też zjeść 🙂
PS Jak chcecie poeksperymentować, możecie dodać też brokułów (do tej masy kalafiorowej, jeszcze przed zrobieniem tostów)
KURCZAK NA OSTRO
CO KUPUJĘ W BIEDRONCE?
Inne posty z tej serii:
Zdrowy Student #4: warzywne szaszłyki, kuskus z udkami i szpinakiem, hamburgery z cukinii, łódeczki z cukinii
Zdrowy Student #2: tosty z kalafiorem, kurczak na ostro, co kupywać w Biedronce?
Zdrowy Student #1: brązowy ryż z jabłkami, zupa kalafiorowa, jajko na różne sposoby