KolacjaObiadyPrzepisy

Faszerowane bataty – fit obiad/kolacja [PRZEPIS]

Jeśli szukacie czegoś innego niż dotychczas na obiad lub kolację – świetnie trafiliście. Pieczone, aromatyczne faszerowane bataty skradną wasze serce – jestem tego pewna! 

Kocham bataty. Kilka lat temu kupiłam je „na próbę” i od razu zostałam wielką fanką.  Świetnie sprawdzają się zarówno przy obiadach, jak i kolacjach – są też łatwe do przyrządzenia, więc nawet osoba z zerowymi zdolnościami kulinarnymi wyczaruje z nich coś wspaniałego.

na zdjęciu są przygotowane faszerowane bataty, idealne na obiad lub kolację

Dzisiaj ma dla was coś super – faszerowane bataty, które zasmakują nie tylko fit maniakom. Zdrowe, proste, tanie i szybkie – czy to nie jest opis najlepszego przepisu pod słońcem?

Faszerowane bataty – fit obiad/ kolacja

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 50 minut
Porcje: 2 osoby

Składniki

  • 4 bataty duże lub średnie
  • 1/2 brokjuła
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 gram mozarelli
  • 1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy), oleju kokosowego bądź roztopionego masła klarowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
  2. Przekrawamy bataty na pół, kładziemy na blaszce wypełnionej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na ok. 45-50 minut.
  3. Gotujemy brokuł jak zazwyczaj. Po ugotowaniu przekładamy połowę do miski, rozwalamy widelcem, dodajemy sól, pieprz, paprykę, oregan, suszony czosnek i ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy.
  4. Wyciągamy bataty i wydrążamy w nich dziury na farsz. Nadzienie, które wydrążyliśmy dajemy do miski z brokułem.
  5. Brokuł miksujemy lub mieszamy z częściami batatów *wydrążonymi) i pokruszoną połową kulki mozarelli. Potem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
  6. Farsz nakładamy do batatów, posypujemy pokruszoną drugą połową mozarelli (czyli zużywamy w trakcie przepisu całą kulkę)
  7. Wsadzamy do piekarnika na 3-5 minut i podajemy na ciepło. Świetne z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Gotowe! Teraz zostaje już tylko rozkoszować się każdym kęsem!

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.