Kruche, przepyszne i jednocześnie w zdrowszej wersji – mam nadzieję, że jesteście gotowi, bo tym rogalikom nie da się powiedzieć „nie”.
Na ostatnim LIVE ze zdrowego gotowania przygotowałam rogaliki – to przeróbka starego przepisu od mojej mamy. Trochę go podrasowałyśmy i dzięki temu wyszedł nam przepyszny deser w zdrowszej wersji. Uwaga! Znikają w błyskawicznym tempie!
SKŁADNIKI:
rogaliki
- 250 g mąki orkiszowej tortowej
- 125 ml śmietany 18%
- 25 g drożdży świeżych
- 0,5 kostki masła (można kupić jogurtowe lub śmietankowe – ma mniej kalorii)
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
farsz
- kilka dużych jabłek
- cynamon
- syrop klonowy lub miód
- erytrol/ksylitol – ok. 25 g
WYKONANIE
Wszystkie składniki na rogale razem zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy ciasto w czystą ścierkę, wsadzamy do miski i zalewamy zimną wodą (tak, żeby całe ciasto było przykryte) na 25 minut.
W międzyczasie możemy przygotować farsz (lub skorzystać z gotowego dżemu). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej łyżeczkę masła klarowanego. Wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon, 1,5 łyżki syropu klonowego i słodzik, dokładnie mieszamy. Jabłka podsmażamy około 8 minut co jakiś czas mieszając.
Wracamy do ciasta: po wyjęciu z wody wyrabiamy i dzielimy na kilka części. Rozwałkowujemy (nie za cienko!) i kroimy w trójkąty.
Przy szerszym brzegu trójkąta nakładamy farsz, zawijamy formując rogale.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut (do złotego koloru). Można posypać cukrem pudrem.
NIE PRZEGAP KOLEJNYCH LIVE Z GOTOWANIA!
Kolejny, drugi sezon LIVE z gotowania już się zaczął!
Widzimy się w każdą niedzielę o godzinie 17:00 na YouTube: TUTAJ.