PrzepisySezon 2Zdrowe deseryZdrowe gotowanie LIVE

Bardzo proste FIT ciasto dyniowe – dyniowy placek z kremem

Jesienny, prosty placek – i to w dodatku w fit wersji – czego chcieć więcej?

To błyskawiczne ciasto z dyni jest bardzo proste do wykonania, smaczne i w wersji fit. Na bazie mąki pełnoziarnistej, bez cukru i z małą ilością tłuszczy, za to z polewą twarogową podbijającą ilość białka w każdym kawałku 🙂

Tak wyglądało pieczenie ciasta na żywo na naszej transmisji ZDROWE GOTOWANIE LIVE – rozpoczął się właśnie drugi sezon i będziemy widzieć się co tydzień, w niedzielę o 17:00!

SKŁADNIKI:

Potrzebna nam mała blaszka – tortownica o średnicy 21 cm lub mniejszej.

CIASTO:

  • puree z dyni (200 g) – tutaj super instrukcja, jak zrobić puree: klik
  • mąka pełnoziarnista pszenna (np. Lubella 3 zboża) lub orkiszowa (np. orkiszowa tortowa Basia) – 160 g
  • 2 duże jajka
  • erytrol lub ksylitol – ok. 0,5 szklanki – 100 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu (lub mniej, jeśli nie przepadamy)
  • 1,5 łyżeczki imbiru (w przyprawie)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0,3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + pół szklanki wody
  • sól

POLEWA:

  • pół kostki twarogu chudego
  • kilka łyżek serka naturalnego twarogowego (np. Delicate, President)
  • cukier waniliowy – 1 łyżka
  • ewentualnie dodatkowo erytrol lub ksylitol do posłodzenia

WYKONANIE

ciasto dyniowe fit

Piekarnik nastawić na 180 stopni.

W dużej misce wymieszać puree z dyni, erytrol/ksylitol, cukier waniliowy i jajka. Do szklanki wlać dwie łyżki oleju i zalać szklankę do połowy wodą, wymieszać i dodać do miski. Wymieszać całość trzepaczką.

Do drugiej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać dokładnie. Dodać sól i przyprawy i znów dokładnie wymieszać.

Do miski z mokrymi składnikami dodać suche i delikatnie, krótko mieszać tylko do połączenia składników (nie mieszamy za długo!).

Wlać ciasto do tortownicy wypełnionej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto nie będzie mocno wyrośnięte.

Gdy ciasto ostygnie, przygotowujemy krem: twaróg „ucieramy” z cukrem waniliowym i serkiem na gładką masę lub miksujemy. Smarujemy placek. Przechowujemy w lodówce.

NIE PRZEGAP KOLEJNYCH LIVE Z GOTOWANIA!

Kolejny, drugi sezon LIVE z gotowania już się zaczął!

Widzimy się w każdą niedzielę o godzinie 17:00 na YouTube: TUTAJ.

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.