Moi znajomi doskonale wiedzą, że jak przychodzą do mnie na domówkę, to mogą zapomnieć o chipsach (chyba, że sami je przynoszą). Nie robię tego dlatego, że jestem fit tyranem – po prostu uważam, że zdrowe fit przekąski są dużo pyszniejsze i co najważniejsze – dużo bardziej wartościowe. Dlatego dzisiaj pokażę Wam, co przygotowałam na moją imprezę urodzinową – to wszystko szybkie, tanie i co najważniejsze – mega smaczne i zdrowe przekąski!
Jeśli czytacie mojego bloga nie od wczoraj, to dobrze wiecie, że mam luźne podejście do odżywiania. Nie uważam, że coś się stanie, jeśli na stole ten raz na jakiś czas pojawiłby się chipsy – naprawdę. Tyle, że nie chcę ich tam stawiać. Takim spotkaniom zazwyczaj i tak towarzyszy alkohol, po co więc wspomagać jego złe oddziaływanie jeszcze przekąskami ze składem dłuższym niż tablica Mendelejewa? Uwierzcie mi, mając takie dania na imprezie, na pewno jutrzejszy dzień będzie łatwiejszy 🙂
Te przekąski sprawdzą się nie tylko na imprezę – mogą być też do filmu czy nawet w ramach „podwieczorku” czy czegoś do schrupania w trakcie gry albo czytania książki. Wszystkie są niskokaloryczne, przepyszne i po prostu je, z całego serca, polecam.
OGÓRKOWE ZAWIJASY
- 3 duże ogórki
- 150 g szynki dobrej jakości (może być dobra polędwica sopocka na przykład)
- 150 g serka twarożkowego lub śmietanowego z dobrym składem (może być np. ziołowy czy naturalny - to twój wybór)
- wykałaczki
- Ogórki kroimy w cienkie, długie plastry - takie jak na zdjęciu.
- Każdy plaster smarujemy osobno serkiem. Na każdym kładziemy szynkę. Możemy dodać po jeden pomidor suszony na każdy zawijas.
- Zawijamy ogórki i przebijamy wykałaczką, żeby zawijasy się trzymały.
FASZEROWANE PIECZARY
- 10 dużych pieczarek Portobello
- 1,5 opakowania szpinaku mrożonego lub całe świeżego
- 4 ząbki czosnku (można więcej)
- 1 kulka mozarelli starta na tarce
- sól, pieprz
- Pieczarki obieramy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- W międzyczasie na patelni rozmrażamy szpinak (na łyżce masła klarowanego). Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
- Gdy szpinak jest gotowy, faszerujemy pieczarki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Posypujemy każdą pieczarkę startą mozarellą.
- Wsadzamy do piekarnika na 25-30 minut. Podajemy np. z sosem czosnkowo-jogurtowym lub koperkowym.
- Najlepiej smakują na ciepło, ale można je jeść także na zimno.
MINI-TORTILLE
- 2 tortille, najlepiej pełnoziarniste (ja kupuję często z taką meksykańską nazwą, mają dobry skład. Czytajmy etykiety przed zakupem). Można zrobić samemu.
- 150 g wędzonego łososia bądź wędzonego pstrąga
- 2 garście rukoli
- 100 g serka śmietankowego (najlepsze są takie, które mają tylko 2-3 rzeczy w składzie)
- Dodatki według uznania - mogą być suszone pomidory, inne warzywa, itp.
- Każdą tortillę smarujemy grubą warstwą serka.
- Całą tortillę pokrywamy dokładnie rukolą.
- Układamy równo łososia tylko po jednej stronie tortilli.
- Zawijamy i kroimy tortillę w małe plasterki.
Pozostałe dania, które miałam na domówce, już gościły na moim blogu. Podam jednak przepisy jeszcze raz dla chętnych:
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 4-5 marchwi
- opcjonalnie: por
- 400 g jogurtu greckiego
- główka czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru lub ksylitolu
- Wszystkie warzywa kroimy na paski. W misce do jogurtu dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru oraz zmiażdżony czosnek (całą główkę). Dokładnie mieszamy i wstawiamy sos do lodówki na 5-10 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy kolorowe kubeczki. Do każdego wlewamy dwie czubate łyżki sosu, a następnie wbijamy w niego paseczki z warzyw.
- 400-500 g piersi z kurczaka,
- 1 papryka,
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cukinia
- 4-7 pieczarek
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmarowujemy ulubionymi przyprawami.
- Paprykę, pieczarki, cukinię kroimy na kawałki do szaszłyka (plastry).
- Nakładamy na patyczki do szaszłyka pamiętając, że najlepiej jeśli cukinia jest na początku i na końcu.
- Kładziemy saszłyki na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 - 25 minut (warto kontrolować).
- Niesamowicie smakują z dwoma sosami: czosnkowym (czosnek, jogurt grecki, koperek, sól, pieprz, szczypta cukru) i ostrym (przecier pomidorowy, 1 papryczka chilli, czosnek, sól, pieprz, przyprawa słodka papryka, przyprawa papryka ostra, pół czerwonej papryki zmiksowanej - wszystko lekko zagotować i zostawić do ostygnięcia)
- opakowanie roszponki
- 1 czerwona cebula
- 5-10 suszonych pomidorów pokrojonych na 2-3 plasterki każdy (zależnie od wielkości)
- 120-200 g wędzonego kurczaka
- kiełki brokuła (ilość wg uznania)
- oliwa/olej
- ulubione przyprawy do dressingu
- Myjemy roszponkę i wrzucamy do miski.
- Kroimy wędzonego kurczaka w kostkę, cebulę w drobne paseczki, suszone pomidory na plastry i dodajemy do sałatki razem z kiełkami brokuła. Mieszamy. Przed podaniem polewamy oliwą z ziołami: bazylią, tymiankiem.
Mam nadzieję, że moje przepisy się Wam przydadzą!
Zapraszam na mojego FACEBOOKA i INSTAGRAM! Staram się tam codziennie Was motywować!