Chciało mi się czegoś słodkiego – a mam wyzwanie, które polega na unikaniu sklepowych słodyczy. Co więc zrobiłam?
Zmieszałam kilka składników i upiekłam najlepsze zdrowe ciastka, jakie kiedykolwiek jedliście.
AAAAA! Sama wymyśliłam cały przepis i pękam z dumy, bo fit oreo (tak je nazwałam, bo z wyglądu przypominają oreo, chociaż oczywiście smakują nieco inaczej) to jeden z najlepszych deserów, jaki zrobiłam.
ZDROWE CIASTKA
Ciastka smakują jak pyszne ciastka kakaowe ze słodkim, waniliowym nadzieniem. Może trochę bardziej przypominają kupne „hity” ? 🙂
W każdym razie: są super! Ich przygotowanie to 20 minut roboty – a warto! Oczywiście, nie jestem cukiernikiem i moja mama, mająca zdolności do robienia przepięknych wypieków załamie ręce, jak zobaczy te zdjęcia, ale dla mnie liczy się smak, a jak już mówiłam – jest niezawodny!
To co – lecę z przepisem!
- ok. 119 g daktyli suszonych
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub innej mąki (byle nie pszennej). Ja dodałam 2 łyżki pełnoziarnistej + 1 łyżkę kokosowej
- 3 łyżki prawdziwego kakao (takiego do ciast)
- 2 łyżki mleka (może być sojowe, migdałowe - nie musi być krowie)
- 1-3 łyżki wody (do rozrzedzenia ciasta, musicie same ocenić)
- 1 łyżka oleju (dowolny, jaki lubicie)
- 4 łyzki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego, laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1-1,5 większej łyżki ksylitolu lub innego zdrowego słodzidła (jeśli nic takiego nie macie, nawet miodu - to można użyć 1 łyżkę cukru pudru, ale wtedy już nie jest aż tak bardzo zdrowe - tylko uprzedzam!)
- NAJPIERW ROBIMY BIAŁĄ MASĘ!
- Mieszamy jogurt grecki ze słodzidłem i wanilią, wsadzamy do zamrażarki.
- Uwaga - w ten sam dzień już po nałożeniu na ciasteczka, masa może się nieco rozpływać - możecie albo ją dłużej mrozić niż ja, albo dodać żelatyny - wtedy nie powinna. Na drugi dzień, gdy ciastka były w lodówce, masa była stała i nic już się nie rozlewało.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
- Daktyle pokrój na malutkie kawałeczki.
- Pokrojone daktyle, mąkę, kakao, mleko, olej zmiksuj w jedną masę. Jeżeli masa jest za gęsta, nie da się nawet przemieszać - dodaj wodę (ostrożnie!).
- Na blachę pokrytą papierem do pieczenia formujemy ciasteczka z masy. Mi wyszło 6-8 dużych kręgów.
- Jeżeli chcemy więcej ciasteczek, odpowiednio zwiększamy proporcje składników 🙂
- Pieczemy ok.10 minut (obserwujemy). Ciastka nie będą kruche, bardziej miękkie!
- Czekamy aż ciastka wystygną.
- Wyciągamy jogurt z zamrażarki i nakładamy łyżką na ciastko, a następnie przykrywamy kolejnym.
- Pałaszujemy!!
- ok. 100-120 kcal na ciastko
- ok. 18-22 g węglowodanów
- ok. 3-4 g tłuszczu
- ok. 3 g białka
- Jest to bardzo zdrowa przekąska, 2-3 takie ciastka mogą być waszym podwieczorkiem. Zjecie słodkie, oczywiście, będzie to ok. 300 kalorii - ale zdrowych! I smacznych tak samo, jak kupne słodycze. Polecam!
Mam nadzieję, że zasmakują wam tak samo, jak mi!