Czasami nie ma czasu, więc fast-foody kuszą. Z każdej strony zerka na nas kebab, pizza, tortille, burgery, frytki i inne smakołyki, a my próbujemy walczyć z naszymi zachciankami. Błąd – wystarczy zrobić przepyszną, domową tortillę, która nie tylko zaspokoi trochę chęć na szybkie jedzenie, ale też dostarczy odpowiednią ilość białka.
Dzisiaj mi się nie chciało gotować, Długi trening, długie zakupy, potem perspektywa uczelni – wiedziałam, że nie ma szans, żeby dzisiaj stać przy garach! W takich sytuacjach często sięgam po coś mało zdrowego, więc dzisiaj stwierdziłam, że będzie inaczej – i że na stole zagości przepyszna tortilla!
- Pół placka tortilli,
- Ok. 40-80 gram pstrąga łososiowego wędzonego (w dobrej cenie w Biedronce)
- Serek (najlepiej twarożek domowy Piątnica lub serek śmietankowy Delikate - mają dobry skład)
- Kiełki brokuła,
- Garść rukoli,
- 5-8 pomidorków koktajlowych
- Wykonujemy domową tortillę z domowego przepisu, najlepiej z mąką razową. Kupne tortille mają średni skład, ale raz na jakiś czas możemy takie zjeść. W tym wypadku kupną tortillę podpiekamy w tosterze albo wsadzamy na 1 minutę do mikrofali.
- W tym czasie kroimy pomidorki na ćwiartki, a pstrąga na paski. Wyjmujemy tortillę, smarujemy serkiem, wrzucamy rukolę, pstrąga, pomidorki, kiełki i zawijamy, używając do tego siły - dzięki temu się nie rozleci!
- Podajemy z sosem czosnkowym (2-4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku) lub smarujemy pastą z suszonych pomidorów (dostępna w Biedrze)
- Pół placka tortilli,
- Ok. 80 -100 g kurczaka wędzonego (w dobrej cenie w Biedronce)
- Serek (najlepiej twarożek domowy Piątnica lub serek śmietankowy Delikate - mają dobry skład)
- Kiełki brokuła,
- Garść rukoli,
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- Wykonujemy domową tortillę z domowego przepisu, najlepiej z mąką razową. Kupne tortille mają średni skład, ale raz na jakiś czas możemy takie zjeść. W tym wypadku kupną tortillę podpiekamy w tosterze albo wsadzamy na 1 minutę do mikrofali. Smarujemy tortillę serkiem, wrzucamy rukolę, kurczaka pokrojonego w małe kosteczki, kukurydzę i kiełki. Zwijamy, mocno ściskając - dzięki temu się nie rozwali.
- Podajemy z sosem czosnkowym (2-4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku) lub smarujemy pastą z suszonych pomidorów (dostępna w Biedrze)
Tak jak piszę – najlepiej zrobić domową tortillę – jest to najzdrowsza opcja, jednak kiedy naprawdę nie mamy czasu, zjedzona kupna tortilla raz na jakiś czas mimo niezachwycającego składu nie zrobi nam krzywdy.
Smacznego!