Budzisz się rano i już wiesz, że jesteś spóźniony. Przed oczami masz wizję kolejnego niezjedzonego śniadania i kupienie „pustej” słodkiej bułki albo czegoś w tym stylu. Z zazdrością myślisz sobie o ludziach, którzy rano mają mnóstwo czasu i mogą skomponować sobie pyszny i ładnie wyglądający posiłek. Ale wiesz co? Ty też możesz. Ten przepis jest cudowny, bo po pierwsze, jest błyskawiczny, po drugie, jest owocowy i słodki, a po trzecie… jest przepyszny. I zdrowy!
Te placki to mój ulubiony sposób na dni, kiedy mam ochotę na coś słodkiego na śniadanie, a nie mam zbyt dużo czasu. Dzięki obecności jajka, jogurtu, otrębów i owoców, mamy idealny posiłek zawierający zarówno białko, węglowodany jak i tłuszcze. Nie do wiary, że to takie proste.
PLACKI OTRĘBOWE Z OWOCAMI
Placuszki otrębowe mogą występować w różnych wariantach. Ten jest podstawowy:
[yumprint-recipe id=’1′]
JABŁKOWE PLACKI OTRĘBOWE Z CYNAMONEM
Inna wersja, która często też gości na moim stole, to jabłkowe placuszki z cynamonem (swoją drogą, istnieją badania, które potwierdzają, że cynamon może przyspieszać przemianę materii).
[yumprint-recipe id=’2′]
BANANOWO – CZEKOLADOWE PLACKI OTRĘBOWE
Można też zrobić bananowe placuszki z gorzką czekoladą:
[yumprint-recipe id=’3′]
PLACKI OTRĘBOWE Z BANANEM I GRANATEM
[yumprint-recipe id=’4′]Mam nadzieję, że przepisy przypadną Wam do gustu. Jak widzicie, można je teraz bardzo łatwo drukować 🙂
Smacznego!
Kurczę ja to przy moim normalnym wstawaniu nie mam czasu na placki z rana. Niby robi się szybko ale zawsze zostaje mi wtedy dużo sprzątania.
I to są śniadania, które lubię! Jutro placki na śniadanie 🙂
<3
Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju placków na śniadanie, uwielbiam je robić. Wchodzę na CF a tam taka dawka nowych przepisów. Dzięki Marta 🙂 Ciekawa forma przekazania przepisów, bardzo praktycznie. Będę próbować wszystkich po kolei.
Cieszę się, że się podoba! <3
widzę, że stawiasz na placki! 😀 ja miałam bzika kiedyś na ich punkcie 😀
Przerzuciłaś się na masło klarowane? Ostatnio czytałam o nim dużo dobrego i też planuję je wypróbować, ale czekam aż mi się olej rzepakowy skończy 😛 Możesz napisać jak wrażenia z używania tego masła?
Przerzuciłam się w listopadzie i polecam. Bardzo wydajne, nie trzeba używać dużej ilości. 🙂
Wszystko wygląda przepysznie, nic tylko próbować;)
A ja właśnie wcinam tosty francuskie – wersja na słono z mozzarellą i pomidorami, na słodko z syropem klonowym 🙂 om nom nom!
<3 Brzmi ekstra!
świetny pomysł na to, żeby ekspresowo wydrukować 😉 czekam z utęsknieniem na kolejną serię Zdrwy Student!!! Buziaki Marta :*
Przepadłam 🙂
Wypróbowałam dzisiaj przepis z jabłkiem i cynamonem. Wszystko ładnie się przewracało, chociaż placuszki są delikatne. Smakują super, ale najlepiej jeszcze z jakimś dodatkiem (u mnie jogurt grecki zmieszany z dżemem agrestowym domowej roboty). Pycha! Dziękuję za przepis!
Nie potrafię ich zrobić. Nie mogłam nawet przewrócić placuszków na drugą stronę, a wszystko się poprzypalało.. /
Aga! Kwestia wprawy. Mi na początku też się przypalały i przyklejały do patelni. Polecam posmarować odrobiną masła klarowanego patelnię
Ahh długo szukałam tego przepisu! 😀 świetny, dzięki wielkie <3
P.S. Uwielbiam Twój opis – absolutnie nikt nie śmieje się przy burpees, ale za to jak się je skończy – magia! 😀
Zrobiłam je wczoraj i wydawały mi się odrobinę suche w środku, dzisiaj (przez przypadek) dałam więcej jogurtu i wyszły cudowne <3 zwłaszcza z masłem orzechowym <333
Uwielbiam Twoje przepisy, mam plan wypróbować wszystkie 😀
taka ilość otrębów z samego rana może się źle skończyć 😀