Budzisz się rano i już wiesz, że jesteś spóźniony. Przed oczami masz wizję kolejnego niezjedzonego śniadania i kupienie „pustej” słodkiej bułki albo czegoś w tym stylu. Z zazdrością myślisz sobie o ludziach, którzy rano mają mnóstwo czasu i mogą skomponować sobie pyszny i ładnie wyglądający posiłek. Ale wiesz co? Ty też możesz. Ten przepis jest cudowny, bo po pierwsze, jest błyskawiczny, po drugie, jest owocowy i słodki, a po trzecie… jest przepyszny. I zdrowy!
Te placki to mój ulubiony sposób na dni, kiedy mam ochotę na coś słodkiego na śniadanie, a nie mam zbyt dużo czasu. Dzięki obecności jajka, jogurtu, otrębów i owoców, mamy idealny posiłek zawierający zarówno białko, węglowodany jak i tłuszcze. Nie do wiary, że to takie proste.
PLACKI OTRĘBOWE Z OWOCAMI
Placuszki otrębowe mogą występować w różnych wariantach. Ten jest podstawowy:
- 2 łyżki otrębów pszennych,
- 3 łyżki otrębów żytnich
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki jogurtu greckiego
- - 5-8 truskawek
- - garść borówek
- W miseczce łączymy ze sobą jajko, płatki owsiane i jogurt, dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego i czekamy, aż patelnia się nagrzeje. Nakładamy masę na patelnię łyżką (wychodzi ok. 3-4 placuszków). Gdy na masie pokażą się bąbelki, można spróbować przekładać placki na drugą stronę (ok. 2 - 3 min. na każdą stronę).
- W międzyczasie myjemy owoce i kroimy truskawki. Kładziemy placki na talerzu, możemy posypać łyżeczką cukru pudru, dodajemy truskawki i borówki. Smacznego!
JABŁKOWE PLACKI OTRĘBOWE Z CYNAMONEM
Inna wersja, która często też gości na moim stole, to jabłkowe placuszki z cynamonem (swoją drogą, istnieją badania, które potwierdzają, że cynamon może przyspieszać przemianę materii).
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- 3 łyżki otrębów żytnich,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 średnie jabłko, obrane i starte na tarce,
- 1 łyżeczka cynamonu
- Wszystkie składniki mieszamy w miseczce - otręby, jajko, starte jabłko, jogurt i cynamon. Rozgrzewamy patelnię, a na niej łyżeczkę masła klarowanego. Nakładamy masę łyżeczką (wychodzą ok. 2-4 placki, zależnie od wielkości). Smażymy na jednej stronie ok. 2-3 minut - kiedy na wierzchniej części pojawią się bąbelki, można przekładać placki na drugą stronę.
- Wykładamy placki na talerz, posypujemy cynamonem, smarujemy dżemem lub posypujemy łyżeczką cukru pudru.
BANANOWO – CZEKOLADOWE PLACKI OTRĘBOWE
Można też zrobić bananowe placuszki z gorzką czekoladą:
- 2 łyżki otrębów pszennych,
- 3 łyżki otrębów żytnich,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki jogurtu,
- 1 średni banan,
- 2 paski gorzkiej czekolady (najlepsza to ta z dużą zawartością kakao)
- 1 pasek czekolady ścieramy na tarce. Banana kroimy w cienkie plastry. Do miski wsypujemy otręby, jajko, jogurt i pokrojonego banana, a na samym końcu - czekoladę. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z jedną łyżeczką masła klarowanego. Masę nakładamy łyżeczką (wychodzą 2-4 placki). W międzyczasie ścieramy drugi pasek czekolady do miseczki. Po 2-3 minutach, kiedy na wierzchu pojawiają się bąbelki, przekładamy placuszki na drugą stronę.
- Przekładamy placki na talerz i posypujemy startą czekoladą.
PLACKI OTRĘBOWE Z BANANEM I GRANATEM
- 2 łyżki otrębów pszennych,
- 2 łyżki otrębów żytnich,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki jogurtu greckiego
- 1 średni banan,
- 1/4 granatu,
- Banana kroimy na cienkie plastry, granat obieramy i same ziarna wrzucamy do miski. Dodajemy też banana, otręby, jajko, jogurt i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z jedną łyżeczką masła klarowanego. Nakładamy masę łyżką (powinno być od 2-4 placków, w zależności od ich rozmiaru). Smażymy ok. 2-3 min. z jednej strony, gdy widać bąbelki na wierzchu, przekładamy na drugą stronę.
- Przekładamy na talerz, możemy posypać kolejnymi ziarnami granatu.
Smacznego!