Nie da się ukryć: czasami bardzo łatwo wpaść w kulinarną rutynę. Zwłaszcza, jeśli zasoby naszego portfela nie są nieograniczone, a nasze zajęcia skutecznie zżerają nam czas, który moglibyśmy spędzić w kuchni. Dzisiaj przychodzę z odsieczą – zdrowym jadłospisem na jeden dzień. Możecie się zainspirować pojedynczym daniem, albo przygarnąć całe menu: wasz wybór!
Kolejny post, który może pomóc osobom biorącym udział w wyzwaniu #BędęFit. Jeśli nie macie pomysłów na to co jeść – ten artykuł przychodzi na odsiecz.
Zarówno zdjęcia jak i przepisy dostarczyły dla mnie dziewczyny z bloga Obiady Czwartkowe. Jeśli chcecie poznać więcej tak ładnie obfotografowanych dań – serdecznie was tam zapraszam.
To w ogóle pierwszy post w historii mojego blogowania, który jest „gościnny”. Jestem ciekawa waszej reakcji i mam nadzieję, że takie urozmaicenie na blogu wam się spodoba – w końcu to też korzyść dla was, prawda? Ja tak ładnie jedzenia nie fotografuję. 🙂 🙂
Dajcie proszę znać w komentarzu co o tym sądzicie i koniecznie odwiedźcie bloga Oli i Agnieszki. Możecie je także polubić na facebooku, ale ostrzegam, że za każdym razem, jak zobaczycie jakie zdjęcia wrzucają, zaczniecie być głodni!
ZDROWY JADŁOSPIS NA CAŁY DZIEŃ
ŚNIADANIE – KANAPKA Z JAJKIEM I ŁOSOSIEM
Składniki:
Kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
Jajko ugotowane na półmiękko
30 g chudego twarogu
40 g łososia wędzonego
Ulubione warzywa – np. rzodkiewka, sałata, pomidor
Gotujemy jajko na półmiękko – do gotującej się wody wrzucamy jajko i gotujemy je 4 minuty. Delikatnie obieramy. Smarujemy chleb twarożkiem, układamy na nim kawałki łososia. Przykrywamy warzywami. Na wierzchu kładziemy pokrojone w ćwiartki jajko, które doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
DRUGIE ŚNIADANIE – PANCAKES Z SERKIEM WIEJSKIM
Składniki (na 1 porcję):
1/3 szklanki płatków owsianych (ok. 35 g)
1/3 szklanki serka wiejskiego lekkiego
2 białka
1 płaska łyżeczka cukru brązowego (lub syropu z agawy, miodu)
szczypta cynamonu i świeże owoce, np. truskawki, borówki, jabłko, banan, pomarańcze
Jak to zrobić?
Wszystkie składniki oprócz owoców miksujemy na gładką masę– najlepiej w blenderze z ostrzem w kształcie litery S, ale klasyczny blender sprawdzi się równie dobrze. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, którą delikatnie smarujemy oliwą (np. za pomocą pędzelka). Nakładamy po 1-2 łyżki masy i smażymy placki ok 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podajemy ze świeżymi owocami.
OBIAD – FRITTATA Z WARZYWAMI
Składniki na 4 porcje:
6 jajek
1 papryka czerwona
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 większy ziemniak
Szczypiorek do smaku
Czosnek suszony, papryka słodka w proszku, sól, pieprz
Jak to zrobić?
Cebulkę drobno siekamy, ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeśli mamy w domu patelnię (w przypadku kuchenek gazowych), którą możemy wsadzać do piekarnika (albo naczynie ceramiczne, które możemy postawić na indukcję i do piekarnika) – smażymy na niej cebulkę, ok. 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone ziemniaki, dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku i czosnek. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy ok. 12 – 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby ziemniaki nie przywarły do patelni. Paprykę kroimy w poprzek na plastry.
Piekarnik nagrzewamy do 205 C. Jajka wbijamy do miski, mieszamy rózgą na gładką masę i doprawiamy. Jeśli nasze naczynie, w którym duszą się ziemniaki, jest żaroodporne, zalewamy ziemniaki masa jajeczną. Na wierzchu układamy plastry papryki i posypujemy szczypiorkiem. Smażymy jeszcze ok. 6-8 minut, a następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
Jeśli nie posiadamy takiej patelni/naczynia, podduszone ziemniaki przekładamy do niewielkiej formy lub tortownicy (o śr. Ok. 20 cm). Następnie postępujemy jak wyżej, czyli zalewamy ziemniaki masą jajeczną, układamy paprykę i szczypiorek. Pieczemy w tym wypadku ok. 15 minut.
PODWIECZOREK – WITAMINOWY KOKTAJL Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Składniki:
Garść truskawek (mogą być mrożone)
½ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki mleka
1/3 banana
1 kiwi
2-3 łyżki płatków owsianych
Jak to zrobić?
Owoce myjemy i obieramy. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Podajemy schłodzony.
KOLACJA -BURACZANA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM
Składniki:
2 garści świeżego, umytego szpinaku
1 burak
½ pomarańczy
Po łyżeczce pestek słonecznika i dyni
Ulubiony ser do smaku, np. kozi, parmezan, mozarella (opcjonalnie)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki bazylii suszonej
Jak to zrobić?
Przygotowujemy buraka. Zawijamy go w folie aluminiową i pieczemy w 190 C ok. godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i obieramy. Kroimy w grubszą kostkę. Pomarańcz obieramy, filetujemy i dzielimy na mniejsze części. Do miski przekładamy szpinak, układamy pokrojonego buraka i pomarańcz. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i bazylią. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy nasionami. Wierzch delikatnie posypujemy wiórkami z sera (opcjonalnie).
Mam nadzieję, że przepisy Wam się przydadzą!