Dziś przychodzę do Was z przepisem na coś niebywale smacznego, bardzo zdrowego i w dodatku całkiem taniego. Czas na hamburgery z cukinii!
Jeden taki cukinioburger to ok. 300 – 350 kcal, co jak na obiad – zwłaszcza dla osoby na diecie – jest całkiem dobrym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę fakt, że jeden burger jest syty.
Dlaczego warto jeść cukinię?
– jest lekkostrawna
– zawiera potas, żelazo, magnez
– jest też źródłem witamy A,C,K, PP, B1 i betakarotenu
– odkwasza organizm
SKŁADNIKI
burgery:
Dodatki:
Sosy:
PRZEPIS
1. Gotujemy dwa jajka na twardo. Obieramy cukinie i ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy dwa jajka surowe i okruszki z chleba. Gdy jajka na twardo się ugotują, oddzielamy żółtko od białka i tylko ugotowane, drobno pokrojone białko dodajemy do cukinii *. Dodajemy żółty ser, szczyptę soli, pieprzu i pieprzu cayenne, a następnie dokładnie mieszamy.
2. Rozgrzewamy olej na patelni. Teoretycznie możecie nakładać masę łyżką, ale ja zlepiłam ją w kotleciki i chyba tak jest korzystniej – rozpadają się jak je lepisz, masz potem brudne ręce, ale wychodzą prawdziwe burgery 🙂 Więc lepimy kotleciki i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Upewnij się, że kotlet jest wysmażony, zanim zdecydujesz się go obrócić na drugą stronę, bo inaczej wszystko się rozpadnie.
3. W czasie smażenia przygotowujemy któryś z sosów – wystarczy połączyć składniki i wymieszać, a następnie włożyć do lodówki.
Po zrobieniu kotletów kroimy bułkę, dodajemy sałatę, kładziemy kotlet, a następnie pomidora, cebulę lub/i inne warzywa. Przykrywamy bułką.
Bezpośrednio przed zjedzeniem podnosimy wierzchnią bułkę i oblewamy sosem. Bez obaw – oba są niskokaloryczne i zdrowe.
* Tak jest w pierwowzorze przepisu. Ja wrzuciłam razem z żółtkami i też wyszło.
Koszt takiego obiadu to około: (kupowanie składniki w Biedronce)
– cukinia ok. 1 zł (za kilogram zapłacimy obecnie ok. 2 złotych)
– sałata – 2 zł
– pomidory – ok. 60 groszy (1,99 zł/ kg)
– cebula – 1,17 zł
– 4 jajka – 2,40 zł (kupowane na bazarku z wolnego wybiegu)
– 4 bułki – 1,60 zł za 4 bułki kajzerki żytnie (uwaga! Na moich zdjęciach jest grahamka)
Same cukinioburgery: ok. 9 zł. Dokładając jogurt grecki do sosu – 11 zł.
Mi z przepisu wyszło jakieś 8 burgerów, czyli 8 porcji. Razem z rozwalonymi – 10. 🙂
Wychodzi więc na to, że to obiad na co najmniej dwa dni na dwie osoby.
Znajdziesz mnie:
FACEBOOK || NEWSLETTER || ASK.FM || YOUTUBE || BLOGLOVIN’