Jeżeli szukacie jakichś zdrowych odpowiedników ciast lub słodkości, które można jeść bez wyrzutów sumienia, mam dobrą wiadomość – znam przepis. Tylko uwaga: te śliwki pod kruszonką pochłania się prawie natychmiast!

Śliwki pod kruszonką
Idealny, zdrowy deser dla każdego
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
50 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
50 min
Składniki
  1. - pół kilograma śliwek
  2. - szklanka płatków owsianych, żytnich, górskich (najlepiej zmieszać wszystkie trzy rodzaje)
  3. - 2-4 łyżki miodu
  4. - jeżeli lubicie bardzo słodkie dania - łyżka cukru
  5. - 2 łyżki migdałów w płatkach lub innych orzechów (wg uznania, nie trzeba)
  6. - 1- 2 łyżki cynamonu, 1 łyżka kardamonu
Instrukcje
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Małą prostokątną blachę do ciasta lub specjalne foremki do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Kroimy śliwki na pół, wyciągamy pestki i kroimy owoce jeszcze na pół (a nawet na ćwiartki). Układamy w foremkach lub w blaszce.
  4. Posypujemy 1 łyżką cynamonu i 1 łyżką kardamonu (jeśli potrzebujemy, to dodajemy cukier) i dokładnie mieszamy.
  5. Następnie do osobnej miski wsypujemy płatki owsiane, migdały, 1 łyżkę cynamonu, trochę kardamonu i miód.
  6. Mieszamy dokładnie i masą przykrywamy śliwki - tak, żeby tworzyła zlepiony "sufit". 🙂
  7. Wsadzamy do piekarnika na 40 minut.
Uwagi
  1. Dobrze jest dodać jeszcze maliny - dzięki temu danie będzie słodsze 🙂
  2. + ten deser najlepiej smakuje na ciepło!
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/

Smacznego! Zapraszam na stronę bloga na FACEBOOKU.