Jeżeli szukacie jakichś zdrowych odpowiedników ciast lub słodkości, które można jeść bez wyrzutów sumienia, mam dobrą wiadomość – znam przepis. Tylko uwaga: te śliwki pod kruszonką pochłania się prawie natychmiast!
Śliwki pod kruszonką
2015-08-29 13:21:02
Idealny, zdrowy deser dla każdego
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Ingredients
- - pół kilograma śliwek
- - szklanka płatków owsianych, żytnich, górskich (najlepiej zmieszać wszystkie trzy rodzaje)
- - 2-4 łyżki miodu
- - jeżeli lubicie bardzo słodkie dania - łyżka cukru
- - 2 łyżki migdałów w płatkach lub innych orzechów (wg uznania, nie trzeba)
- - 1- 2 łyżki cynamonu, 1 łyżka kardamonu
Instructions
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Małą prostokątną blachę do ciasta lub specjalne foremki do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia.
- Kroimy śliwki na pół, wyciągamy pestki i kroimy owoce jeszcze na pół (a nawet na ćwiartki). Układamy w foremkach lub w blaszce.
- Posypujemy 1 łyżką cynamonu i 1 łyżką kardamonu (jeśli potrzebujemy, to dodajemy cukier) i dokładnie mieszamy.
- Następnie do osobnej miski wsypujemy płatki owsiane, migdały, 1 łyżkę cynamonu, trochę kardamonu i miód.
- Mieszamy dokładnie i masą przykrywamy śliwki - tak, żeby tworzyła zlepiony "sufit". 🙂
- Wsadzamy do piekarnika na 40 minut.
Notes
- Dobrze jest dodać jeszcze maliny - dzięki temu danie będzie słodsze 🙂
- + ten deser najlepiej smakuje na ciepło!
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Smacznego! Zapraszam na stronę bloga na FACEBOOKU.