Budzisz się rano i już wiesz, że jesteś spóźniony. Przed oczami masz wizję kolejnego niezjedzonego śniadania i kupienie „pustej” słodkiej bułki albo czegoś w tym stylu. Z zazdrością myślisz sobie o ludziach, którzy rano mają mnóstwo czasu i mogą skomponować sobie pyszny i ładnie wyglądający posiłek. Ale wiesz co? Ty też możesz. Ten przepis jest cudowny, bo po pierwsze, jest błyskawiczny, po drugie, jest owocowy i słodki, a po trzecie… jest przepyszny. I zdrowy!

Te placki to mój ulubiony sposób na dni, kiedy mam ochotę na coś słodkiego na śniadanie, a nie mam zbyt dużo czasu. Dzięki obecności jajka, jogurtu, otrębów i owoców, mamy idealny posiłek zawierający zarówno białko, węglowodany jak i tłuszcze. Nie do wiary, że to takie proste.

PLACKI OTRĘBOWE Z OWOCAMI

Placuszki otrębowe mogą występować w różnych wariantach. Ten jest podstawowy:

Placuszki otrębowe z owocami
Porcje 1
Zdrowe placki owsiane z ulubionymi owocami
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
8 min
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
8 min
Składniki
  1. 2 łyżki otrębów pszennych,
  2. 3 łyżki otrębów żytnich
  3. 1 jajko,
  4. 1,5 łyżki jogurtu greckiego
Na górę
  1. - 5-8 truskawek
  2. - garść borówek
Instrukcje
  1. W miseczce łączymy ze sobą jajko, płatki owsiane i jogurt, dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego i czekamy, aż patelnia się nagrzeje. Nakładamy masę na patelnię łyżką (wychodzi ok. 3-4 placuszków). Gdy na masie pokażą się bąbelki, można spróbować przekładać placki na drugą stronę (ok. 2 - 3 min. na każdą stronę).
  2. W międzyczasie myjemy owoce i kroimy truskawki. Kładziemy placki na talerzu, możemy posypać łyżeczką cukru pudru, dodajemy truskawki i borówki. Smacznego!
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/

JABŁKOWE PLACKI OTRĘBOWE Z CYNAMONEM

Inna wersja, która często też gości na moim stole, to jabłkowe placuszki z cynamonem (swoją drogą, istnieją badania, które potwierdzają, że cynamon może przyspieszać przemianę materii).

Placki otrębowe z jabłkiem i cynamonem
Porcje 1
Zdrowe, jabłkowe placki otrębowe z cynamonem. Idealne na śniadanie.
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
10 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
10 min
Składniki
  1. 2 łyżki otrębów owsianych,
  2. 3 łyżki otrębów żytnich,
  3. 1 jajko,
  4. 1,5 łyżki jogurtu greckiego,
  5. 1 średnie jabłko, obrane i starte na tarce,
  6. 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce - otręby, jajko, starte jabłko, jogurt i cynamon. Rozgrzewamy patelnię, a na niej łyżeczkę masła klarowanego. Nakładamy masę łyżeczką (wychodzą ok. 2-4 placki, zależnie od wielkości). Smażymy na jednej stronie ok. 2-3 minut - kiedy na wierzchniej części pojawią się bąbelki, można przekładać placki na drugą stronę.
  2. Wykładamy placki na talerz, posypujemy cynamonem, smarujemy dżemem lub posypujemy łyżeczką cukru pudru.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/

BANANOWO – CZEKOLADOWE PLACKI OTRĘBOWE

Można też zrobić bananowe placuszki z gorzką czekoladą:

Bananowe placuszki z gorzką czekoladą
Porcje 1
Dla miłośników słodkiego.
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
15 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
15 min
Składniki
  1. 2 łyżki otrębów pszennych,
  2. 3 łyżki otrębów żytnich,
  3. 1 jajko,
  4. 1,5 łyżki jogurtu,
  5. 1 średni banan,
  6. 2 paski gorzkiej czekolady (najlepsza to ta z dużą zawartością kakao)
Instrukcje
  1. 1 pasek czekolady ścieramy na tarce. Banana kroimy w cienkie plastry. Do miski wsypujemy otręby, jajko, jogurt i pokrojonego banana, a na samym końcu - czekoladę. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z jedną łyżeczką masła klarowanego. Masę nakładamy łyżeczką (wychodzą 2-4 placki). W międzyczasie ścieramy drugi pasek czekolady do miseczki. Po 2-3 minutach, kiedy na wierzchu pojawiają się bąbelki, przekładamy placuszki na drugą stronę.
  2. Przekładamy placki na talerz i posypujemy startą czekoladą.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/

PLACKI OTRĘBOWE Z BANANEM I GRANATEM

Bananowe placuszki z granatem
Porcje 1
Dla ludzi, którzy lubią próbować nowych smaków.
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
15 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
15 min
Składniki
  1. 2 łyżki otrębów pszennych,
  2. 2 łyżki otrębów żytnich,
  3. 1 jajko,
  4. 1,5 łyżki jogurtu greckiego
  5. 1 średni banan,
  6. 1/4 granatu,
Instrukcje
  1. Banana kroimy na cienkie plastry, granat obieramy i same ziarna wrzucamy do miski. Dodajemy też banana, otręby, jajko, jogurt i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z jedną łyżeczką masła klarowanego. Nakładamy masę łyżką (powinno być od 2-4 placków, w zależności od ich rozmiaru). Smażymy ok. 2-3 min. z jednej strony, gdy widać bąbelki na wierzchu, przekładamy na drugą stronę.
  2. Przekładamy na talerz, możemy posypać kolejnymi ziarnami granatu.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
Mam nadzieję, że przepisy przypadną Wam do gustu. Jak widzicie, można je teraz bardzo łatwo drukować 🙂

Smacznego!

  • Kurczę ja to przy moim normalnym wstawaniu nie mam czasu na placki z rana. Niby robi się szybko ale zawsze zostaje mi wtedy dużo sprzątania.

  • foka loka

    I to są śniadania, które lubię! Jutro placki na śniadanie 🙂

  • Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju placków na śniadanie, uwielbiam je robić. Wchodzę na CF a tam taka dawka nowych przepisów. Dzięki Marta 🙂 Ciekawa forma przekazania przepisów, bardzo praktycznie. Będę próbować wszystkich po kolei.

  • widzę, że stawiasz na placki! 😀 ja miałam bzika kiedyś na ich punkcie 😀

  • Marlena D.

    Przerzuciłaś się na masło klarowane? Ostatnio czytałam o nim dużo dobrego i też planuję je wypróbować, ale czekam aż mi się olej rzepakowy skończy 😛 Możesz napisać jak wrażenia z używania tego masła?

    • Przerzuciłam się w listopadzie i polecam. Bardzo wydajne, nie trzeba używać dużej ilości. 🙂

  • Wszystko wygląda przepysznie, nic tylko próbować;)

  • A ja właśnie wcinam tosty francuskie – wersja na słono z mozzarellą i pomidorami, na słodko z syropem klonowym 🙂 om nom nom!

  • nejczyl

    świetny pomysł na to, żeby ekspresowo wydrukować 😉 czekam z utęsknieniem na kolejną serię Zdrwy Student!!! Buziaki Marta :*

  • Yes I can

    Przepadłam 🙂

  • Wypróbowałam dzisiaj przepis z jabłkiem i cynamonem. Wszystko ładnie się przewracało, chociaż placuszki są delikatne. Smakują super, ale najlepiej jeszcze z jakimś dodatkiem (u mnie jogurt grecki zmieszany z dżemem agrestowym domowej roboty). Pycha! Dziękuję za przepis!

  • Aga

    Nie potrafię ich zrobić. Nie mogłam nawet przewrócić placuszków na drugą stronę, a wszystko się poprzypalało.. /

    • Aga! Kwestia wprawy. Mi na początku też się przypalały i przyklejały do patelni. Polecam posmarować odrobiną masła klarowanego patelnię

  • martynevska

    Ahh długo szukałam tego przepisu! 😀 świetny, dzięki wielkie <3

    P.S. Uwielbiam Twój opis – absolutnie nikt nie śmieje się przy burpees, ale za to jak się je skończy – magia! 😀

  • Paula

    Zrobiłam je wczoraj i wydawały mi się odrobinę suche w środku, dzisiaj (przez przypadek) dałam więcej jogurtu i wyszły cudowne <3 zwłaszcza z masłem orzechowym <333
    Uwielbiam Twoje przepisy, mam plan wypróbować wszystkie 😀

  • muffin

    taka ilość otrębów z samego rana może się źle skończyć 😀