KolacjaObiadyPrzekąskiPrzepisy

Aromatyczna, lekka, zupa z kalafiora – fit – idealna na kolację! [PRZEPIS]

Jeśli szukacie przepisu, który jest fit, szybko się go robi, smakuje pysznie i jednocześnie na pewno będzie pasował do Waszej diety – oto i on! Ta zupa z kalafiora to chyba najlepsza zupa na świecie. Nic, tylko robić!

Ostatnio zakochałam się w zupach. Naprawdę! To świetne danie na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. To też świetna opcja dla wszystkich, którzy dbają o linię – w jednym, często niskokalorycznym daniu macie solidną porcję warzyw i witamin. Obecnie bardzo chętnie wpisuję sobie zupę w jadłospis – najczęściej na kolację albo drugie śniadanie.

Dzięki temu zwiększam ilość warzyw w diecie (ostatnio nie szło mi to najlepiej, pomimo sezonu!) i jednocześnie mam szybki, zdrowy posiłek, który w sam raz pasuje do mojej diety. 

Zawsze mi się wydawało, że przy zupach jest dużo roboty i dlatego ich unikałam, ale to ja byłam w błędzie – robi się j błyskawicznie, można zrobić większą porcję na zapas i jeść przez 2 dni lub więcej, oszczędzając czas.

zupa z kalafiora w miseczkach w kształcie serca

Dobra, ale po tym przydługim wstępie, prezentuję Wam zupę-cud: lekki krem z kalafiora. 

Patryk powiedział, że jest tak pyszna, że jeśli jej nie wrzucę na bloga, to się obrazi. Więc wrzucam.

zupa z kalafiora

AROMATYCZNA, LEKKA ZUPA Z KALAFIORA [PRZEPIS]

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Porcje: 4 porcje

Składniki

Zupa krem

  • 1 średni kalafior (ok. 800 g)
  • 0,8 litra bulionu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżego (uwaga: ja miałam świeży czosnek niedźwiedzi – zioło – od mamy Patryka, w słoiku. Ma dużo bardziej intensywny smak niż proszek. Jeśli dodajesz proszek, dodaj 1-1,5 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ulubione zioła do smaku

Opcjonalne dodatki

  • 1 garść grzanek z pieczywa pełnoziarnistego Ja najczęściej kroję pieczywo w kostkę, dodaję przyprawy i 1 łyżkę oleju rzepakowego, mieszam dokładnie i tak przygotowany chleb wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię. Pilnuję, żeby się nie przypaliło.
  • 1 batat Miałam w lodówce pół batata i zrobiłam z niego chipsy do zupy: pokroiłam batata w talarki, posypałam przyprawami, dodałam łyżeczkę oleju i wrzuciłam do piekarnika na ok. 15 minut na 200 stopni.
  • 100 g szynki parmeńskiej Też miałam w lodówce resztki – poszarpałam i dodałam do zupy, już gotowej do podania w miseczkach.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy bulion: ja do zup robię bulion błyskawiczny: do wrzątku wrzucam mięso drobiowe, dodaję włoszczyznę, sól, pieprz i trochę sosu sojowego i gotuję przez kilka chwil.
  2. Następnie do bulionu dodajemy kalafior i gotujemy. W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy w garnku na maśle klarowanym lub małej ilości innego tłuszczu.
  3. Przygotowaną cebulę dodajemy do naszej zupy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy czosnek niedźwiedzi (przeczytajcie moje uwagi w składnikach – ja miałam świeży i taki polecam, ale jeśli nie macie, dajcie więcej proszku), czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Gdy kalafior będzie miękki, czekamy chwilę aż zupa ostygnie i blendujemy całość na gładką masę. Powinna wyjść konsystencja zupy krem.
  5. Opcjonalnie: do zupy możemy dodać inne warzywa z lodówki: ziemniaka, marchewkę, cukinię. Dodajemy je wtedy, co kalafior do bulionu.
  6. Zupę podałam z chipsami z batata, grzankami i kawałkami szynki parmeńskiej.

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.