Codziennie Fit

Aromatyczna, lekka, zupa z kalafiora – fit – idealna na kolację! [PRZEPIS]

Jeśli szukacie przepisu, który jest fit, szybko się go robi, smakuje pysznie i jednocześnie na pewno będzie pasował do Waszej diety – oto i on! Ta zupa z kalafiora to chyba najlepsza zupa na świecie. Nic, tylko robić!

Ostatnio zakochałam się w zupach. Naprawdę! To świetne danie na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. To też świetna opcja dla wszystkich, którzy dbają o linię – w jednym, często niskokalorycznym daniu macie solidną porcję warzyw i witamin. Obecnie bardzo chętnie wpisuję sobie zupę w jadłospis – najczęściej na kolację albo drugie śniadanie.

Dzięki temu zwiększam ilość warzyw w diecie (ostatnio nie szło mi to najlepiej, pomimo sezonu!) i jednocześnie mam szybki, zdrowy posiłek, który w sam raz pasuje do mojej diety. 

Zawsze mi się wydawało, że przy zupach jest dużo roboty i dlatego ich unikałam, ale to ja byłam w błędzie – robi się j błyskawicznie, można zrobić większą porcję na zapas i jeść przez 2 dni lub więcej, oszczędzając czas.

zupa z kalafiora w miseczkach w kształcie serca

Dobra, ale po tym przydługim wstępie, prezentuję Wam zupę-cud: lekki krem z kalafiora. 

Patryk powiedział, że jest tak pyszna, że jeśli jej nie wrzucę na bloga, to się obrazi. Więc wrzucam.

AROMATYCZNA, LEKKA ZUPA Z KALAFIORA [PRZEPIS]

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Porcje: 4 porcje

Składniki

Zupa krem

Opcjonalne dodatki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy bulion: ja do zup robię bulion błyskawiczny: do wrzątku wrzucam mięso drobiowe, dodaję włoszczyznę, sól, pieprz i trochę sosu sojowego i gotuję przez kilka chwil.
  2. Następnie do bulionu dodajemy kalafior i gotujemy. W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy w garnku na maśle klarowanym lub małej ilości innego tłuszczu.
  3. Przygotowaną cebulę dodajemy do naszej zupy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy czosnek niedźwiedzi (przeczytajcie moje uwagi w składnikach – ja miałam świeży i taki polecam, ale jeśli nie macie, dajcie więcej proszku), czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Gdy kalafior będzie miękki, czekamy chwilę aż zupa ostygnie i blendujemy całość na gładką masę. Powinna wyjść konsystencja zupy krem.
  5. Opcjonalnie: do zupy możemy dodać inne warzywa z lodówki: ziemniaka, marchewkę, cukinię. Dodajemy je wtedy, co kalafior do bulionu.
  6. Zupę podałam z chipsami z batata, grzankami i kawałkami szynki parmeńskiej.

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

Exit mobile version