Wysokie temperatury, ładna pogoda – zaczyna się sezon grillowy! To świetna okazja, żeby raz na jakiś czas odłożyć tradycyjną karkówkę i zamiast tego wrzucić na ruszt coś zdrowego i pysznego. Przed wami trzy zdrowe przepisy na grilla, które nie tylko świetnie smakują, ale także pozwolą zachować piękną sylwetkę.
ZDROWE PRZEPISY NA GRILLA
Nie zrozumcie mnie źle – tak jak zawsze mówię, „zwykły” grill od czasu do czasu to żaden grzech. Czasami jednak kiedy zaczyna się sezon grillowy, jest grill za grillem i tych karkówek i kiełbas robi się trochę za dużo 🙂 Warto wtedy zmodyfikować przepisy i zjeść coś zdrowszego, a przy okazji tak samo dobrego 🙂
- 150-200 g łososia
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- pół opakowania pomidorków cherry
- sok z cytryny, ulubione przyprawy
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru
- Papryki i łososia kroimy na kawałeczki (kwadraty) na szaszłyki.
- Nabijamy: pomidorka, paprykę czerwoną, łososia, żółtą paprykę, zieloną paprykę, czerwoną, pomidorka, łososia... i tak dalej. Wiecie, jak się robi szaszłyki 🙂
- Kładziemy na grilla
- Kiedy szaszłyki się robią, przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z czosnkiem, solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Świetne źródło białka, zdrowych tłuszczy i witamin! 🙂
- 1 duży bakłażan
- 1/3 opakowania fety
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Kroimy bakłażana na duże plastry.
- Posypujemy plastry solą i odstawiamy bakłażana na 30 minut.
- W międzyczasie robimy farsz. Fetę, jogurt, sól, pieprz, czosnek mieszamy na gładką masę.
- Wrzucamy bakłażana na grilla.
- Gdy się zgrilluje i wystygnie, smarujemy farszem i przebijamy wykałaczką.
- pierś z kurczaka (ilość wg uznania)
- pomidorki cherry
- papryka żółta
- papryka zielona,
- papryka czerwona,
- cukinia
- pieczarki
- Pierś z kurczaka porcjujemy i ubijamy mięso.
- Warzywa kroimy na małe części (papryki na kwadraty lub paski, cukinię na krążki, pieczarki na plastry)
- Pierś i warzywa wrzucamy do folii aluminiowej i szczelnie owijamy.
- Wrzucamy na grilla na ok. 10 minut (ale lepiej kontrolować)
- Jemy z sosem czosnkowym lub dowolnym innym; tylko nie na bazie majonezu!
Mam nadzieję, że przepisy Wam się przydadzą! 🙂 Dajcie znać – może macie jakieś swoje ulubione przepisy na grilla?
Znajdziecie mnie na FACEBOOKU, INSTAGRAMIE i snapchacie (codzienniefit)