Fit grill – zdrowe przepisy na grilla

Wysokie temperatury, ładna pogoda – zaczyna się sezon grillowy! To świetna okazja, żeby raz na jakiś czas odłożyć tradycyjną karkówkę i zamiast tego wrzucić na ruszt coś zdrowego i pysznego. Przed wami trzy zdrowe przepisy na grilla, które nie tylko świetnie smakują, ale także pozwolą zachować piękną sylwetkę.


ZDROWE PRZEPISY NA GRILLA

Nie zrozumcie mnie źle – tak jak zawsze mówię, „zwykły” grill od czasu do czasu to żaden grzech. Czasami jednak kiedy zaczyna się sezon grillowy, jest grill za grillem i tych karkówek i kiełbas robi się trochę za dużo 🙂 Warto wtedy zmodyfikować przepisy i zjeść coś zdrowszego, a przy okazji tak samo dobrego 🙂20160521_184216

Szaszłyki z łososia
Serves 6
pyszne i niskokaloryczne - idealne dla osób na diecie
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. 150-200 g łososia
  2. 1 żółta papryka
  3. 1 czerwona papryka
  4. 1 zielona papryka
  5. pół opakowania pomidorków cherry
  6. sok z cytryny, ulubione przyprawy
  7. 4 łyżki jogurtu greckiego
  8. 2 ząbki czosnku
  9. sól, pieprz, szczypta cukru
Instructions
  1. Papryki i łososia kroimy na kawałeczki (kwadraty) na szaszłyki.
  2. Nabijamy: pomidorka, paprykę czerwoną, łososia, żółtą paprykę, zieloną paprykę, czerwoną, pomidorka, łososia... i tak dalej. Wiecie, jak się robi szaszłyki 🙂
  3. Kładziemy na grilla
  4. Kiedy szaszłyki się robią, przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z czosnkiem, solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  5. Świetne źródło białka, zdrowych tłuszczy i witamin! 🙂
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Faszerowane bakłażany
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. 1 duży bakłażan
  2. 1/3 opakowania fety
  3. 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  4. 3 ząbki czosnku
  5. sól, pieprz
Instructions
  1. Kroimy bakłażana na duże plastry.
  2. Posypujemy plastry solą i odstawiamy bakłażana na 30 minut.
  3. W międzyczasie robimy farsz. Fetę, jogurt, sól, pieprz, czosnek mieszamy na gładką masę.
  4. Wrzucamy bakłażana na grilla.
  5. Gdy się zgrilluje i wystygnie, smarujemy farszem i przebijamy wykałaczką.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Kurczak z warzywami
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. pierś z kurczaka (ilość wg uznania)
  2. pomidorki cherry
  3. papryka żółta
  4. papryka zielona,
  5. papryka czerwona,
  6. cukinia
  7. pieczarki
Instructions
  1. Pierś z kurczaka porcjujemy i ubijamy mięso.
  2. Warzywa kroimy na małe części (papryki na kwadraty lub paski, cukinię na krążki, pieczarki na plastry)
  3. Pierś i warzywa wrzucamy do folii aluminiowej i szczelnie owijamy.
  4. Wrzucamy na grilla na ok. 10 minut (ale lepiej kontrolować)
  5. Jemy z sosem czosnkowym lub dowolnym innym; tylko nie na bazie majonezu!
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
 20160521_175212

Mam nadzieję, że przepisy Wam się przydadzą! 🙂 Dajcie znać – może macie jakieś swoje ulubione przepisy na grilla?

Znajdziecie mnie na FACEBOOKU, INSTAGRAMIE i snapchacie (codzienniefit)