Niesamowity jabłkowy fit deser z cynamonem – zdrowe słodycze [PRZEPIS]

Lubię słodycze. Naprawdę.
Jednak równie mocno lubię być zdrowa. Dlatego zamiast kupnych deserów, wymyślam własne, zdrowsze – dzięki temu zaspokajam moją chęć na słodkie i jednocześnie nie pakuję w siebie tony cukru i syropu glukozowo-fruktozowego.
Dzisiaj z tej chęci na słodkie powstał deser, który naprawdę mi smakuje: prażone jabłka, jogurtowy, cynamonowy środek i kilka chrupkich migdałów na wierzch… czy może być coś lepszego? Chyba nie!

Zrobienie własnego kubka z jabłkiem i cynamonem chodziło za mną, od kiedy zamówiłam kiedyś w jednej  kawiarni na krakowskim dworcu szarlotkę z kubka. Były w niej prażone jabłka, jogurt i orzechy, jednak gdy próbowałam odtworzyć deser w domu, w ogóle mi to nie wychodziło – wydaje mi się, że to kwestia cukru lub innego dosłodzenia tamtego deseru. No cóż. Nie poddawałam się i próbowałam dalej.

fit deser

Dzisiaj myślałam, że zniosę jajko, jeśli nie zjem czegoś słodkiego. Nosiło mnie po całym domu. 🙂 Nie chciałam jednak jeść kupnych słodyczy, bo ostatnio i tak za dużo ich było w moim menu (chociaż pewnie jem ich mniej, niż połowa ludzkości). Dlatego podeszłam do deseru jeszcze raz.

Tym razem wykorzystałam nasiona chia, które kupiłam ostatnio w promocyjnej cenie w Biedronce. Wiem, że lubicie moje przepisy za to, że są tanie i łatwo dostępne, więc sceptycznych od razu ostrzegam, że poza nasionami chia nie ma w tym przepisie nic niezwykłego. 🙂

Deser jest przepyszny. PRZE-PY-SZNY.

Deser jabłkowo-cynamonowy
Serves 4
Przepyszny deser dla każdego fit łakomczucha 🙂
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
35 min
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
35 min
PRAŻONE JABŁKA
  1. 2-3 duże jabłka
  2. 2 łyżki nasion chia
  3. 1-1,5 łyżki cynamonu
  4. 1 łyżka ksylitolu bądź innego zdrowego słodziła
  5. 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub wanilii
  6. 3/4 szklanki wody
BIAŁA WARSTWA
  1. 3 łyżki nasion chia
  2. 10 łyżek płatków owsianych górskich
  3. 3/4 szklanki mleka, najlepiej migdałowego, ale ja użyłam zwykłego
  4. ok. 200-250 g jogurtu greckiego
  5. 1 łyżka cynamonu
Instructions
  1. Najpierw robimy białą masę. Mieszamy ze sobą nasiona chia, płatki owsiane, mleko, jogurt i cynamon.
  2. Jogurtu napisałam na oko 200-250 gram, ale tak naprawdę dodajemy go tyle, żeby masa była zwarta.
  3. Dokładnie mieszamy i kładziemy do lodówki - najlepiej na ponad 2 godziny tak, żeby płatki i chia pochłonęły płyn, a masa stała się mocna i gęsta.
  4. Przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon i ksylitol.
  5. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżeczkę masła klarowanego.
  6. Wrzucamy starte jabłka z cynamonem na patelnię. Dodajemy wanilię, a po chwili wodę. Mieszamy dokładnie.
  7. Zmniejszamy płomień do średniego, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy tak 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
  8. Kiedy biała masa zastygnie, nakładamy deser do przezroczystych szklanek. Najpierw duża łyżka białej masy, potem duża łyżka jabłek, potem biała masa, potem jabłka i tak na zmianę. Na końcu posypujemy całość cynamonem i dodajemy kilka płatków migdałów.
  9. UWAGA: jeśli lubimy bardzo słodkie rzeczy, do białej masy dodajemy ksylitol lub inne zdrowe słodziło - ilość taka, jak Wam pasuje, oczywiście im mniej tym lepiej, ale nie przesadzajmy. Ksylitolem można też potem nieco osypać wierzch deseru.
Notes
  1. Z przepisu wychodzą 4 bardzo duże porcje. Jedna porcja ma ok. 300 kalorii, 49 g węglowodanów, 14 gram tłuszczu i 10 gram białka. Oczywiście, jeśli wyjdzie wam więcej porcji, to kaloryczność się zmniejszy, jednak uważam, że 300 kalorii to spoko jak na tak duży i syty deser <3
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/