Lubię słodycze. Naprawdę.
Jednak równie mocno lubię być zdrowa. Dlatego zamiast kupnych deserów, wymyślam własne, zdrowsze – dzięki temu zaspokajam moją chęć na słodkie i jednocześnie nie pakuję w siebie tony cukru i syropu glukozowo-fruktozowego.
Dzisiaj z tej chęci na słodkie powstał deser, który naprawdę mi smakuje: prażone jabłka, jogurtowy, cynamonowy środek i kilka chrupkich migdałów na wierzch… czy może być coś lepszego? Chyba nie!
Zrobienie własnego kubka z jabłkiem i cynamonem chodziło za mną, od kiedy zamówiłam kiedyś w jednej kawiarni na krakowskim dworcu szarlotkę z kubka. Były w niej prażone jabłka, jogurt i orzechy, jednak gdy próbowałam odtworzyć deser w domu, w ogóle mi to nie wychodziło – wydaje mi się, że to kwestia cukru lub innego dosłodzenia tamtego deseru. No cóż. Nie poddawałam się i próbowałam dalej.
Dzisiaj myślałam, że zniosę jajko, jeśli nie zjem czegoś słodkiego. Nosiło mnie po całym domu. 🙂 Nie chciałam jednak jeść kupnych słodyczy, bo ostatnio i tak za dużo ich było w moim menu (chociaż pewnie jem ich mniej, niż połowa ludzkości). Dlatego podeszłam do deseru jeszcze raz.
Tym razem wykorzystałam nasiona chia, które kupiłam ostatnio w promocyjnej cenie w Biedronce. Wiem, że lubicie moje przepisy za to, że są tanie i łatwo dostępne, więc sceptycznych od razu ostrzegam, że poza nasionami chia nie ma w tym przepisie nic niezwykłego. 🙂
Deser jest przepyszny. PRZE-PY-SZNY.
- 2-3 duże jabłka
- 2 łyżki nasion chia
- 1-1,5 łyżki cynamonu
- 1 łyżka ksylitolu bądź innego zdrowego słodziła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub wanilii
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki nasion chia
- 10 łyżek płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki mleka, najlepiej migdałowego, ale ja użyłam zwykłego
- ok. 200-250 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cynamonu
- Najpierw robimy białą masę. Mieszamy ze sobą nasiona chia, płatki owsiane, mleko, jogurt i cynamon.
- Jogurtu napisałam na oko 200-250 gram, ale tak naprawdę dodajemy go tyle, żeby masa była zwarta.
- Dokładnie mieszamy i kładziemy do lodówki - najlepiej na ponad 2 godziny tak, żeby płatki i chia pochłonęły płyn, a masa stała się mocna i gęsta.
- Przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon i ksylitol.
- Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżeczkę masła klarowanego.
- Wrzucamy starte jabłka z cynamonem na patelnię. Dodajemy wanilię, a po chwili wodę. Mieszamy dokładnie.
- Zmniejszamy płomień do średniego, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy tak 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy biała masa zastygnie, nakładamy deser do przezroczystych szklanek. Najpierw duża łyżka białej masy, potem duża łyżka jabłek, potem biała masa, potem jabłka i tak na zmianę. Na końcu posypujemy całość cynamonem i dodajemy kilka płatków migdałów.
- UWAGA: jeśli lubimy bardzo słodkie rzeczy, do białej masy dodajemy ksylitol lub inne zdrowe słodziło - ilość taka, jak Wam pasuje, oczywiście im mniej tym lepiej, ale nie przesadzajmy. Ksylitolem można też potem nieco osypać wierzch deseru.
- Z przepisu wychodzą 4 bardzo duże porcje. Jedna porcja ma ok. 300 kalorii, 49 g węglowodanów, 14 gram tłuszczu i 10 gram białka. Oczywiście, jeśli wyjdzie wam więcej porcji, to kaloryczność się zmniejszy, jednak uważam, że 300 kalorii to spoko jak na tak duży i syty deser <3