Placki z siemieniem lnianym i jabłkiem – zdrowa, słodka przekąska [PRZEPIS]

Jeżeli szukacie deseru, który będzie jednocześnie zdrowy, słodki, tani i szybki do wykonania, to… trafiliście na idealny przepis. Szukałam ostatnio przepisów, które pomogą mi wpleść siemię lniane w posiłki – doceniam jego zalety i chciałabym je jak najlepiej wykorzystać. Trafiłam gdzieś na przepis na naleśniki z użyciem lnu mielonego, zmodyfikowałam przepis i… wyszły pyszne placki, które świetnie nadają się na deser.
Składniki:
– 1 jajko
– 2 łyżki siemienia lnianego mielonego (len mielony)
– 2 łyżki mleka
– 2 łyżki wody
– sól
– 2 średnie jabłka
– cynamon
 
Przygotowanie:
Do miski wrzuć jajko, mleko, wodę, sól i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj – zwłaszcza siemię z mlekiem i wodą – i poczekaj kilka minut, aż napęcznieje. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon. Siemię powinno trochę się zmienić w coś, co przypomina kleik. Nagrzewamy patelnię – teflonową bez tłuszczu, albo zwykłą z np. łyżką oleju rzepakowego – i łyżką wylewamy ciasto na patelnię (wychodzą ok 2-3 placki).
Na wierzch placków wykładamy starte jabłka. Smacznego 🙂
Więcej przepisów znajdziecie TU. A więcej pomysłów na przekąski – tu i tu.