Te przekąski wspaniale sprawdzą się na domówce, na której chcemy jeść zdrowo, podczas oglądania filmu albo zwyczajnie do pochrupania w trakcie maratonu ulubionego serialu. Żegnajcie chipsy! Niektóre z tych przekąsek nie wymagają nawet przygotowania (tylko kupienia), inne wymagają chwili przygotowania. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Jeśli chcecie, możecie napisać swoje pomysły na zdrowe, słone przekąski w komentarzach – na pewno się przydadzą!
1. Pikantne ogórki
Mój ostatni faworyt. Zrobiłam trzy słoiki, które rozeszły się od razu – nadają się na jakąś domówkę, do pogryzania przy filmie i do piwa. Tylko uwaga, bo są naprawdę ostre 🙂
Ogórki mogą stać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet ponad miesiąc.
Składniki:
– ok. 3 kg ogórków gruntowych
– 2 łyżki soli
– szklanka octu
– 0,5 kg cukru
– 2 łyżeczki chilli
– główka czosnku
Przygotowanie:
Ogórki pokroić na cztery, wsadzić do dużego garnka albo miski i zasypać solą. Zostawić na całą noc. Rano zlać wodę z ogórków do garnka, dodać ocet i cukier i zagotować. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy czosnek, chilli i oliwę – no i ogórki. Zostawiamy na kolejną noc lub na 12 godzin. Potem włożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Ja odczekałam jeszcze dzień i dopiero próbowałam. Są niesamowite 🙂
2. Warzywa + sos
Ostry sos pomidorowo-paprykowy
– 3-4 pomidory
– pół papryki
– keczup oraz jogurt grecki wg uznania (dodaję, kiedy sos jest za rzadki)
– pół łyżeczki chilli
– pieprz, sól, szczypta cukru
– ulubione przyprawy: ja dodaję np. bazylię, oregano, kminek
Paprykę i pomidory mielimy w blenderze czy czymś takim (zawsze mi się mylą nazwy, weźcie mi powiedzcie, jak się nazywa to do miksowania rzeczy z ostrzami?). Dodajemy przyprawy. Tyle 🙂
3. Kukurydza
– około 30 g masła
– sól morska i świeżo zmielony pieprz
– kawałek drobno posiekanej papryczki chili
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– 1 limonka, skórka i sok
4. Cukiniowe chipsy
5. Jajka z awokado
Składniki:
– 1 awokado
– jajka (zależnie od ilości osób)
– sól, pieprz, sok z cytryny, przyprawy, które lubicie
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo. Studzimy, kroimy na pół. Rozgniatamy awokado, dodajemy przyprawy, mieszamy. Nakładamy na połówki jajek tak, jak nakłada się majonez. 🙂
Te ogórki robi moja mama i często zjadam słoiczek jak oglądam filmy… 😀
może obtocz? 😀 pomysły na przekąski jak najbardziej mi się podobają, ale staram się miedzy posiłkami nic nie jeść, więc jak na razie to nie dla mnie 🙁
Świetne pomysły, przydadzą się na wieczór filmowy 🙂
U mnie sprawdzają się pokrojona na słupki lub cienkie plastry marchewki i/lub jabłka 😀
a można takie ogórki zawekować na zimę? D.
Podobno tak, ja nie próbowałam 🙂
tak!!! i ogólnie wszystkie pieczone warzywa 🙂
Marta o której kończysz jeść?
Zależy o której się kładę. Teoretycznie 2 godziny przed snem. 🙂
a te ogórki smakują mniej więcej jak kiszone/konserwowe czy zupełnie inaczej?
hm.. dla mnie inaczej. Są po prostu chrupiące i bardzo ostre, trudno mi porównać do czegoś konkretnego ten smak 🙂
Ja najbardziej lubię przegryzać wafle ryżowe 😉 Mam wrażenie, że coś w ich składzie uzależnia :)))
A ja mam pytanie z innej beczki. Ponieważ nie jestem obeznany w temacie – chciałbym wiedzieć, gdzie mogę robić sobie takie przejrzyste notatki podobne do tych jakie znajdują się na blogach. Jak na tej stronie przykładowo. Nie chcę zakładać bloga, tylko chcę sobie uporządkować pewne rzeczy, pododawać zdjęcia aby było to przejrzyste, łatwe i szybkie w obsłudze. Może jakiś program? Czy możecie coś polecić. Ponieważ notatki w wordzie, albo chmurze google są dość monotonne i mało atrakcyjne.
Opcji jest niewiele, można drukować i trzymać w segregatorze, robić screenshoty i trzymać w folderach, albo przepisać do Worda. Nie ma jakiegoś idealnego programu, który wszystko poukłada. (Ale zawsze można stworzyć podobny.) Ja tam ostatnio spisuję przepisy do LaTeX-a, by potem przesłać je sobie na komórkę. Moim zdaniem wyglądają schludnie, a spis treści można zalinkować i szybko znajdować szukaną potrawę.
Te pikantne ogórki to tzw. ogórki po meksykańsku 🙂
Można je także wekować na zimę.
Pozdrawiam 🙂
Witam, mam pytanie do pikantnych ogórków. W przygotowaniu opisane jest, żeby dodać oliwę, natomiast w składniach jej nie ma. Ile jej dodać? Pozdrawiam