Te przekąski wspaniale sprawdzą się na domówce, na której chcemy jeść zdrowo, podczas oglądania filmu albo zwyczajnie do pochrupania w trakcie maratonu ulubionego serialu. Żegnajcie chipsy! Niektóre z tych przekąsek nie wymagają nawet przygotowania (tylko kupienia), inne wymagają chwili przygotowania. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Jeśli chcecie, możecie napisać swoje pomysły na zdrowe, słone przekąski w komentarzach – na pewno się przydadzą!
1. Pikantne ogórki
Mój ostatni faworyt. Zrobiłam trzy słoiki, które rozeszły się od razu – nadają się na jakąś domówkę, do pogryzania przy filmie i do piwa. Tylko uwaga, bo są naprawdę ostre 🙂
Ogórki mogą stać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet ponad miesiąc.
Składniki:
– ok. 3 kg ogórków gruntowych
– 2 łyżki soli
– szklanka octu
– 0,5 kg cukru
– 2 łyżeczki chilli
– główka czosnku
Przygotowanie:
Ogórki pokroić na cztery, wsadzić do dużego garnka albo miski i zasypać solą. Zostawić na całą noc. Rano zlać wodę z ogórków do garnka, dodać ocet i cukier i zagotować. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy czosnek, chilli i oliwę – no i ogórki. Zostawiamy na kolejną noc lub na 12 godzin. Potem włożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Ja odczekałam jeszcze dzień i dopiero próbowałam. Są niesamowite 🙂
2. Warzywa + sos
Ostry sos pomidorowo-paprykowy
– 3-4 pomidory
– pół papryki
– keczup oraz jogurt grecki wg uznania (dodaję, kiedy sos jest za rzadki)
– pół łyżeczki chilli
– pieprz, sól, szczypta cukru
– ulubione przyprawy: ja dodaję np. bazylię, oregano, kminek
Paprykę i pomidory mielimy w blenderze czy czymś takim (zawsze mi się mylą nazwy, weźcie mi powiedzcie, jak się nazywa to do miksowania rzeczy z ostrzami?). Dodajemy przyprawy. Tyle 🙂
3. Kukurydza
– około 30 g masła
– sól morska i świeżo zmielony pieprz
– kawałek drobno posiekanej papryczki chili
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– 1 limonka, skórka i sok
4. Cukiniowe chipsy
5. Jajka z awokado
Składniki:
– 1 awokado
– jajka (zależnie od ilości osób)
– sól, pieprz, sok z cytryny, przyprawy, które lubicie
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo. Studzimy, kroimy na pół. Rozgniatamy awokado, dodajemy przyprawy, mieszamy. Nakładamy na połówki jajek tak, jak nakłada się majonez. 🙂