Czasami każdy z nas ma ochotę zjeść coś między posiłkami. Coś, co jest słodkie, słone albo dobre do chrupania w czasie filmu. Oto lista pięciu moich ulubionych przekąsek, które są zdrowe, nie mają dużo kalorii i na pewno nie pójdą ci w boczki.
Tak naprawdę trudność trzymania diety lub jedzenia zdrowo nie polega na tym, że musisz sobie opracować trzy główne posiłki. Dużo ciężej jest trzymać się planu między posiłkami, kiedy masz ochotę coś pochrupać i chciałabyś to zrobić jak najszybciej. Ja zwykle w takich wypadkach sięgałam po słodycze, ale teraz próbuję sobie radzić inaczej – to moje pięć pomysłów na zdrowe przekąski, które musisz spróbować.
PLASTERKI JABŁKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Tę przekąskę odnalazłam kiedyś w internecie. Kroimy duże jabłko na spore, okrągłe plastry i smarujemy cieniutką warstwą masła orzechowego (które, chociaż kaloryczne, jest bardzo zdrowe).
GALARETKA Z OWOCAMI
Ja często korzystam z kupnych. Gdy rozrabiam galaretkę z wodą wsypuję do garnka owoce (mandarynki, mrożone truskawki, porzeczki) i gdy stężeje mam wspaniały deser. Dla zwolenników kompletnie zdrowego jedzenia, przepis na własną galaretkę:
1/2 szklanki mrożonych truskawek lub jagód,
1/2 szklanki czarnej porzeczki,
3/4 szklanki soku z aronii, opakowanie żelatyny.
Sok wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. W wysokim naczyniu ułóż owoce, zalej galaretką, ostudź.
Przepis z portalu urodaizdrowie.pl
KANAPKI MAŁYSZA
Na nieco większy głód dobre są też kanapki z razowego chleba posmarowane cieniutką warstwą masła orzechowego i ozdobione bananem pokrojonym w plastry. Ten posiłek to niezła bomba energetyczna, bo zarówno masło, jak i banan, szybko dostarczają energii i podnoszą na nogi.
WŁASNE BATONIKI MUSLI
Wspominałam już o tym kiedyś – ostatnio odkryłam niesamowite, domowe batoniki musli. Ja przepis z internetu nieco zmodyfikowałam. Możecie spokojnie użyć połowy składników, bo z tego przepisu wychodzi około 40 (!) batoników. Na szczęście, mogą leżeć długo w lodówce i nic im się nie dzieje. Moje stały trzy tygodnie i dalej były tak smaczne, jak na początku.
Przepis na domowe batoniki musli:
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka płatków owsianych żytnich
1 łyżka miodu
1/4 szklanki otrębów
puszka mleka skondensowanego (ok. 500 g)
Parę łyżek dżemu domowej roboty (dowolnego) lub musu z jabłek
Jeśli dodajemy jabłka, to przyprawiamy to jeszcze 2 łyżeczkami cynamonu
Mieszamy wszystkie składniki razem. Następnie kładziemy masę na prostokątną blachę (albo i dwie :D) przykrytą papierem do pieczenia. Najlepiej,żeby wylana masa nie była wyższa niż 3-4 centymetry.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut. Potem zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Możemy też zrobić polewę czekoladową i po upieczeniu batoników oblać je leciutko.
Zanim pokroimy, warto je schłodzić – nie będą się tak rozwalały.
SAŁATKA Z FETĄ I POMIDOREM
To bardziej propozycja na drugie śniadanie albo na przekąskę dla tych, którzy wolą słone rzeczy. Kroimy mały kawałek fety na kosteczki, dodajemy pomidora (dość sporego) pokrojonego w kostkę, solimy, pieprzymy, możemy udekorować świeżą bazylią.
Nic prostszego.
A Wy macie jakieś fajne pomysły na zdrowe przekąski między posiłkami/do chrupania w czasie oglądania filmu?