Codziennie Fit

Chcesz jeść zdrowo? 5 produktów, które powinieneś mieć w swojej lodówce

Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę należy włączyć do swojej diety, by naprawdę jeść zdrowo. Przepisów, sposobów i jadłospisów w sieci jest sporo i każdy może ułożyć swój indywidualny plan, ale istnieje kilka produktów, które w swojej lodówce powinien mieć każdy. Dlaczego? Bo są turbo zdrowe i potrafią być bazą do każdego posiłku.

PŁATKI OWSIANE

Płatki owsiane to nie tylko źródło błonnika (jakby się mogło wydawać, czytając większość artykułów w sieci). To także źródło wielu innych składników odżywczych, które są nam potrzebne w codziennym, aktywnym życiu. Dlaczego więc warto mieć płatki owsiane w swojej kuchni?

Jak jeść płatki owsiane?

Nie musimy jeść ich tylko w formie owsianki. Ja czasami robię z nich placki, korzystając z tych przepisów: przepisy na słodkie, szybkie, zdrowe śniadania – zamieniając otręby na płatki owsiane właśnie.

Poza tym ostatnio dodałam przepis na śliwki pod kruszonką zrobioną właśnie z płatków owsianych.

CYTRYNA

Cytryna – niepozorny owoc, który dużo potrafi. Najlepiej spożywać ją pijąc wodę z cytryną rano od razu po przebudzeniu, na czczo oraz przed snem.

Dlaczego warto włączyć do jadłospisu cytrynę?

BROKUŁ

Brokuły to świetne warzywa – w sezonie jemy je świeże, poza sezonem spokojnie możemy korzystać z mrożonek, które także zawierają dobre dla nas wartości odżywcze. Można też jeść je na wiele różnych sposobów, dzięki czemu tak szybko się nie nudzą.

Dlaczego warto jeść brokuły?

Jak jeść brokuły? Na przykład zrobić z nich muffiny brokułowe.

JAJKA

Jajka sporo ucierpiały, kiedy jakiś czas temu ciągle mówiło się o cholesterolu i tym, że szkodzą. Pamiętam, że były jeszcze jakieś widełki – „ile jajek można bezpiecznie zjeść tygodniowo”. Aktualnie WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo. Na szczęście, to już za nami i bardzo się z tego cieszę, bo jajka są niesamowicie wartościowym produktem, który warto jeść.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jak jeść jajko? Na przykład zapiekane w awokado.

KASZA JAGLANA

Kasza jaglana wróciła do łask nie tak dawno – chyba z boomem na zdrowe jedzenie. Ja cenię w niej uniwersalność i to, że mogę ją przyrządzić i na słodko, i na słono, i na śniadanie, i na obiad… 

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Ze spożywaniem kaszy jaglanej powinny uważać osoby cierpiące na choroby związane z tarczycą, bo jaglanka zaburza metabolizm jodu.
Co można zrobić z kaszy jaglanej? Na przykład przepyszny jabłecznik.

Mam nadzieję, że post Wam się przyda 🙂 Będą jeszcze kolejne części – chciałam już dziś podać 10 produktów, ale po pierwsze, ten wpis miałby milion stron, po drugie, dość długo zajmuje mi pisanie tego typu tekstów. 🙂

 

Exit mobile version