Codziennie Fit

Jak jeść zdrowo w upał? Przykładowe posiłki

Wysoka temperatura i prażące słońce, to z jednej strony powód do radości, a z drugiej – czasami problem, zwłaszcza, jeśli upały sprawiają, że nie mamy apetytu. Każdy jednak wie, że jeść trzeba – zwłaszcza, jeśli dbamy o nasze zdrowie. Jak więc jeść zdrowo w upał, jednocześnie nie zmuszając się do niczego? Przygotowałam dla was kilka praktycznych rad i parę pomysłów na posiłki, które możecie przygotować, kiedy termometr na dworze prawie się roztapia.

Przy wysokich temperaturach często przestajemy odczuwać chęć jedzenia – tracimy apetyt.  Wiele osób w takim wypadku rezygnuje z jedzenia, często nie sięgając po żaden posiłek w ciągu dnia (!).  Taki schemat zachowania jest groźny z kilku powodów:

Oczywiście ktoś może powiedzieć: przecież jeśli zjem w ciągu tego jednego posiłku całe moje zapotrzebowanie kaloryczne, to będzie w porządku 🙂 Zacznijmy jednak od tego, że mało kto potrafi zjeść zdrowy posiłek o tak wielkiej kaloryczności – miałby ogromną objętość. Poza tym, dochodzą tutaj problemy trawienne i żołądkowe – ciało będzie się strasznie męczyć, żeby się z tym uporać.

Zamiast więc rezygnować całkowicie z jedzenia albo zastępować to wyłącznie lodami i słodkimi napojami  – warto po prostu trochę zmodyfikować dietę, żeby była bardziej znośna w trakcie upałów i żebyśmy z przyjemnością wyczekiwali kolejnego posiłku 🙂

JAK JEŚĆ ZDROWO W UPAŁ? KOMPONOWANIE DIETY

jak jeść zdrowo w upał, miska owoców

  1. Stawiaj na świeże warzywa i owoce
    Upał to nie jedyna rzecz, którą gwarantuje nam lato – to także sezon na większość przepysznych warzyw i owoców. Dania, w których warzywa pełnią rolę główną są w dodatku lekkie i w sam raz nadają się na gorące dni. Warto wykorzystać każde warzywo, które da się nafaszerować – to najprostszy sposób na pyszny i szybki obiad.  Nie bój się stawiać na warzywa i wrzucać ich ogromną ilość do jadłospisu – wyjdzie ci to tylko na dobre. Dobrym pomysłem jest przejrzenie wegetariańskich i wegańskich blogów w poszukiwaniu inspiracji – można znaleźć przepyszne dania, które jednocześnie nadadzą się do jedzenia nawet przy wysokich temperaturach.
  2. Zamiast posiłku – koktajl
    Przy naprawdę dużym braku apetytu, dobrym wyjściem jest zastąpienie posiłku czy dwóch koktajlami. To nie mogą być jednak smoothie złożone z dwóch owoców i wody – potrzeba nam czegoś konkretnego. W związku z tym nie bój się dodać do takiego koktajlu zblendowanej kaszy jaglanej, awokado, dużej porcji zieleniny, jogurtu greckiego, mleka, masła orzechowego… kompozycji jest mnóstwo, przepisów także, warto więc uruchomić wyobraźnię – porządne smoothie dorównuje kalorycznością zwykłemu obiadowi, a nie będzie dla nas takie trudne do zjedzenia w ciepły dzień. 
  3. Przestań źle myśleć o sałatkach
    Jeśli ktoś nie lubi sałatek, to zazwyczaj wynika to z tego, że kojarzą mu się z garścią bezsmakowej sałaty, kilkoma warzywami i oleistym sosem: bez smaku, bez polotu i bez jakiegokolwiek pomysłu. Prawda jednak jest taka, że dobrze skomponowana sałatka jest pełnowartościowym posiłkiem – sytym i lekkim, czyli idealnym na upał. Jak stworzyć idealną sałatkę? Zacznij od bazy, którą będą węglowodany: kasze (np. jaglana, komosa, pęczak), makaron pełnoziarnisty czy ryż basimati. Potem wybieramy źródło białka (np. fasola, indyk, ryba, owoce morza), a następnie dodajemy ulubione warzywa, dodatki (pestki słonecznika, kiełki, grzanki z żytniego pieczywa) i sos (może być to po prostu oliwa z oliwek z ziołami, ale możesz także wykorzystać pesto czy sos jogurtowy).
  4. Placki i placuszki
    Dobrym pomysłem jest także eksperymentowanie z różnymi plackami, placuszkami, goframi i naleśnikami – przy dostępie do zdrowych produktów, jesteśmy w stanie wyczarować naprawdę zdrowe i wartościowe smakołyki.  Podane ze świeżymi sezonowymi owocami – palce lizać. 
  5. Postaw na prostotę!
    Pamiętacie nasze dzieciństwo i typowy obiad w upał: młode ziemniaki z jajkiem sadzonym? Warto do tego wrócić (no, może dodając warzywa – świetnie sprawdzą się tutaj szparagi).  Naprawdę, w większości przypadków nie ma co kombinować i próbować wymyślać koła od nowa! Kuchnia, którą znamy z dzieciństwa, wcale nie jest „niezdrowa” i „nie fit” jak niektórzy próbują nam wmówić – jest całkiem w porządku, zwłaszcza, jeśli lekko ją przerobimy – np. dodając więcej warzyw i stosując lżejsze zamienniki.
  6. Pamiętaj o WODZIE.
    Ten punkt wydaje mi się bardzo podstawowy, ale dalej wiele osób nie pije wystarczającej ilości wody! W upały to po prostu mus – musicie pilnować swojego nawodnienia. Jeśli nie możesz się zmusić do picia zwykłej wody, dodaj jej smak – np. przez dodanie owoców (cytryna, arbuz, pomarańcza, borówki, maliny, truskawki), ziół (np. mięta) czy warzyw (ogórek!).

JAK JEŚĆ ZDROWO W UPAŁ? PRZYKŁADOWE POSIŁKI

W porządku – te pięć punktów powyżej to wskazówki, które mogą pomóc wam w komponowaniu wygodnej diety na upał.  Teraz czas na przykłady – przekopałam mojego bloga pod kątem przepisów, których sama używam w cieplejsze dni i zgromadziłam je w jednym miejscu, żeby było Wam łatwiej. To co, lecimy?

PAMIĘTAJ – JEDZENIE JEST DLA CIEBIE, A NIE TY DLA JEDZENIA

… w związku z czym musisz je dopasować do siebie i swojego trybu życia. Ilość posiłków, ich rodzaj – to wszystko zależy od ciebie. Obserwuj jak zachowuje się twoje ciało – ono najlepiej będzie wiedziało, co mu służy, a co niekoniecznie 🙂 
Jeśli zaś sami macie jakieś sprawdzone patenty lub przepisy na jedzenie w upał – koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach: w końcu wszyscy tu chcemy sobie pomóc!

Exit mobile version