Codziennie Fit

Jak jeść, żeby było zdrowo i tanio? Lista produktów, które powinieneś mieć w swojej kuchni

Zdrowe, niezdrowe – w dzisiejszych czasach i modzie na bycie fit można się już nieźle pogubić. Z glutenem czy bez glutenu? Nabiał czy bez nabiału? Z laktozą, bez laktozy, z białkami, czy z węglowodanami, ze słodzikiem, czy ksylitolem? Słowem: jakie produkty wybrać, żeby zacząć jeść zdrowo i nie zwariować? Oto krótka ściąga z listą rzeczy, które warto kupić, jeśli myślisz poważnie o zmianie trybu życia (lub sprawdzasz, czy rzeczywiście jesz zdrowo).

Dzisiaj pokażę wam kilkanaście produktów, które mogą stworzyć bazę dla każdej osoby jedzącej zdrowo. Są to produkty tanie, łatwo dostępne – tak, żeby nikt nie miał wymówki, że rzeczywiście trzeba wyrzucać ostatnie pieniądze z portfela, żeby zjeść sensownie.

Te produkty tworzą podstawę, która pozwala na ugotowanie i przyrządzenie mnóstwa dań: śniadań, obiadów, kolacji, deserów – wszystkiego. Każdy z nich się przyda i nawet posiadając tylko te produkty w szafce i nic więcej, jesteście w stanie coś dla siebie wyczarować do jedzenia.

JAK JEŚĆ, BY BYŁO ZDROWO?

Odpowiedź jest prosta: mieć w kuchni zdrowe produkty, które w każdej sytuacji pozwolą na przygotowanie czegoś porządnego do zjedzenia. Nie jest sztuką mieć w szafkach nasiona chia, kasze, ksylitol i inne takie, ale sztuką jest mieć tak dobrane produkty, by w każdej chwili móc coś z tego wyczarować.

Lista produktów, którą wam przedstawię, oparta jest na tym, co ja mam w swojej kuchni. U mnie się to zawsze sprawdza i pozwala mi trzymać się dobrego jedzenia przez cały czas.

CO MIEĆ ZAWSZE W KUCHNI? PODSTAWY

Pierwsze i najważniejsze: owoce i warzywa.
A przede wszystkim warzywa. Jeżeli jest sezon zimowy, i świeżych warzyw ze świecą szukać – używam mrożonek.

W mojej zamrażarce zawsze znajdziecie:

Ze świeżych warzyw zawsze u mnie znajdziecie:

Z owoców, zawsze mam pod ręką:

Węglowodany:

Te rzeczy zawsze mam w kuchni i uzupełniam je na bieżąco. Dzięki temu zawsze mam bazę do każdego posiłku, niezależnie od tego, co wymyślę.

Białko:

Tłuszcze:

PAMIĘTAJ – TO PODSTAWY!

Pamiętajcie, że to jest jakaś baza produktów – nie zaś wszystko, co należy jeść i nic więcej! Musicie eksperymentować i dokładać kolejne, swoje ulubione produkty. Ja kocham poznawać swoje rzeczy, ale dzięki bazie wiem, że nawet jeśli wracam do domu po kilku dniach, to zawsze mam coś, co pozwoli mi zrobić jakiś posiłek, który będzie pożywny i zdrowy. Ważne, żeby sobie ułatwiać życie. 🙂

Zapraszam na mój snapchat (codzienniefit), instagram i facebook.

Exit mobile version