Czekoladowy fit tort z białym kremem
Przygotowanie tortu dzielimy na 4 etapy: pieczenie pierwszej warstwy, pieczenie drugiej warstwy, tworzenie kremu oraz dekorację. Do wykonania tortu będzie Wam potrzebna mała okrągła blaszka (ja używałam takiej do robienia tart).
Składniki
Na 1 warstwę ciasta
Na 2 warstwę ciasta – dokładnie te same składniki (robimy 2 razy to samo ciasto)
Dekoracja
Sposób przygotowania
Pierwsza warstwa tortu
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlewamy wodę, zostawiamy cukinię.
  2. Roztapiamy masło w garneczku. Do miski z cukinią dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
  3. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję – jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
  4. Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Ciasto jest typowym brownie, będzie więc miało jego konsystencję – ciężkie, troszkę wilgotne.
Druga warstwa tortu
  1. Przygotowujemy identycznie jak pierwszą warstwę.
Biały krem
  1. Mocno schłodzone (to ważne!) mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Do miski wrzucamy tylko gęstą, stałą część mleka (bez wody i mocnej cieczy). Jeśli mleko się nie schłodziło i nie ma stałej lub połowicznie stałej konsystencji, prawdopodobnie należy kupić inne mleko – niestety nie wszystkie się schładzają…
  2. Ubijamy za pomocą miksera na bitą śmietanę przez 5 minut, stopniowo dodając cukier puder.
Tworzenie tortu
  1. Gdy obie warstwy tortu wystygną, przekładamy 1 warstwę na ozdobny talerz/naczynie. Smarujemy gęsto kremem z mleka kokosowego.
  2. Nakładamy drugą warstwę ciasta i znów smarujemy, tym razem także po bokach – najlepiej sprawdzi się szpatułka do ciast.
  3. Boki dekorujemy płatkami jaglanymi. Górę – borówkami.
  4. Całość polewamy ładnie syropem z daktyli.
  5. Tort powinien być przechowywany w lodówce!!!