Pikantna zupa dyniowa
Porcje Czas przygotowania
4-6porcji 30minut
Porcje Czas przygotowania
4-6porcji 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Gotujemy bulion według uznania i własnego przepisu.
  2. Obieramy dynię i kroimy w małą kostkę.
  3. Do garnka wrzucamy masło klarowane i roztapiamy. W międzyczasie kroimy cebulę w drobniutką kosteczkę, przeciskamy czosnek przez praskę, ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Gdy masło będzie gotowe (lekko roztopione) wrzucamy do garnka przygotowaną cebulę, czosnek i imbir.
  4. Do garnka dodajemy pastę curry oraz pokrojoną dynię. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-5 minut na średnim ogniu.
  5. Po tym czasie zalewamy dynię bulionem. Gotujemy przez 5 minut.
  6. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę. Obsypujemy przyprawą gyros. Podsmażamy na patelni z masłem klarowanym lub grillujemy na patelni grillowej.
  7. Do zupy dodajemy przyprawy: kurkumę, czosnek suszony, paprykę ostrą. Kroimy papryczkę piri piri na małe kawałeczki i wrzucamy do zupy.
  8. Wlewamy całą białą część z puszki mleczka kokosowego. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Gotujemy przez 10 minut.
  9. W czasie gdy zupa się gotuje, przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie instrukcją na opakowaniu.
  10. Obierany i kroimy pieczarki. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 5 minut. Próbujemy zupy – jeśli jest za mało wyrazista, dodajemy więcej imbiru i pasty curry.
  11. Do miseczek nakładamy makaronu ryżowego, zalewamy zupą. Gotowe!
Pozostałe informacje

Uwaga: nie wrzucamy całego makaronu do garnka z zupą – brzydko pochłonie zupę.