ZDROWY FASTFOOD, czyli fit obiad a’la kebab w bułce [PRZEPIS]
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Chlebek naan podpiekamy w piekarniku według przepisu na opakowaniu.
  2. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i przyprawiamy przyprawą gyros z chilli (moja była z Kamisa). Można dodać po prostu zmieszaną przyprawę gyros z przyprawą chilli lub ostrą papryką.
  3. Kurczaka podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym, a następnie podduszamy (ja po prostu kładę pokrywkę na patelnię). Co jakiś czas mieszamy.
  4. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kosteczkę, a pomidorki i ogórka w plasterki.
  5. Przygotowujemy sos nr 1: obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy kilka łyżek jogurtu, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  6. Przygotowujemy sos nr 2: kilka łyżek jogurtu mieszamy z keczupem, dodajemy płatki chilli (0,5 łyżeczki). Dokładnie mieszamy.
  7. Jeśli chlebki i pierś z kurczaka są gotowe, zaczynamy przygotowanie naszego „a’la kebaba” – chlebki przekrajamy delikatnie tak, żeby dostać się do wewnątrz. Smarujemy je sosem numer jeden, posypujemy cebulą, dodajemy kurczaka (dalej starając się, żeby wszystkie składniki były w środku chlebka). Następnie polewamy sosem nr 2, dodajemy na wierzch pomidorki, ogórka, odrobinę sosu nr 1 oraz rukolę.