ZDROWY FASTFOOD, czyli fit obiad a’la kebab w bułce [PRZEPIS]

Zanim zacznę: WIADOMO, że nie ma nic złego w zjedzeniu typowego fast-fooda raz na jakiś czas. Ale co jeśli dzięki podrasowanemu przepisowi jesteśmy w stanie jeść go często, a na dodatek -będzie on normalnym, zdrowym obiadem? Dla mnie – brzmi wspaniale! Dlatego wczoraj weszłam do kuchni, wykorzystałam składniki z lodówki i tadadam – przed Wami wersja fit fast-fooda, który był inspirowany… kebabem! Proszę państwa, oto zdrowy kebab!

ZDROWY KEBAB

Danie przygotowałam z gotowych chlebków naan, które przez przypadek dostałam w Lidlu, ale w internecie widziałam mnóstwo przepisów na te pieczywko. Jeśli mi się uda, to kiedyś zaktualizuję ten przepis dodatkowo o domowe chlebki, a na dzień dzisiejszy – zostawiam go z tym, co mam i dokładnie tak, jak go zrobiłam. 🙂

Te moje chlebki wyglądały tak:

Mój chłopak Patryk uwielbia kebaby, a powiedział mi, że to danie jest równie dobre: samowolnie więc nazywam je „a’la kebab” i przedstawiam Wam zdrowszą wersję tego fast-fooda. My nie mogliśmy się od nich odkleić! 🙂

Smacznego!

Więcej zdrowych przepisów znajdziecie TUTAJ.

Wydruk przepisu
ZDROWY FASTFOOD, czyli fit obiad a'la kebab w bułce [PRZEPIS]
Porcje
Składniki
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Chlebek naan podpiekamy w piekarniku według przepisu na opakowaniu.
  2. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i przyprawiamy przyprawą gyros z chilli (moja była z Kamisa). Można dodać po prostu zmieszaną przyprawę gyros z przyprawą chilli lub ostrą papryką.
  3. Kurczaka podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym, a następnie podduszamy (ja po prostu kładę pokrywkę na patelnię). Co jakiś czas mieszamy.
  4. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kosteczkę, a pomidorki i ogórka w plasterki.
  5. Przygotowujemy sos nr 1: obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy kilka łyżek jogurtu, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  6. Przygotowujemy sos nr 2: kilka łyżek jogurtu mieszamy z keczupem, dodajemy płatki chilli (0,5 łyżeczki). Dokładnie mieszamy.
  7. Jeśli chlebki i pierś z kurczaka są gotowe, zaczynamy przygotowanie naszego "a'la kebaba" - chlebki przekrajamy delikatnie tak, żeby dostać się do wewnątrz. Smarujemy je sosem numer jeden, posypujemy cebulą, dodajemy kurczaka (dalej starając się, żeby wszystkie składniki były w środku chlebka). Następnie polewamy sosem nr 2, dodajemy na wierzch pomidorki, ogórka, odrobinę sosu nr 1 oraz rukolę.