Utrzeć skórkę z cytryny do miski. Dodać jogurt, twaróg, cukier kokosowy i sok z całej cytryny.
W międzyczasie namaczamy daktyle w gorącej wodzie (wody tyle, żeby przykryła daktyle).
Masę możemy zmiksować – będzie bardziej puszysta lub wymieszać dokładnie – będzie bardziej jogurtowa – zależy od upodobań.
Daktyle wlewamy razem z wodą do miksera i miksujemy na syrop.
Kroimy migdały.
Rozkładamy cały deser do pojemniczków: najpierw masa jogurtowa, potem syrop z daktyli, a następnie posiekane orzechy. Dekorujemy borówkami lub innymi owocami.
Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Pozostałe informacje
Przepis na 4 porcje.
1 porcja to:
188 kcal | 6,3 g białka | 10 g tłuszczu | 20,1 g węglowodanów | 2 g błonnika