PrzepisyŚwiąteczneZdrowe desery

Zdrowe pierniczki na święta? To możliwe! [PRZEPIS]

Wiecie, co nieodmiennie kojarzy mi się ze świętami (oczywiście oprócz choinek i świętych mikołajów)? Pierniczki i ciasteczka! Świąteczne wypieki to rzeczywiście coś, co wprowadza do domu bożonarodzeniowy nastrój i pomaga trochę wyluzować w tym stresującym okresie przed świątecznym, kiedy próbujemy zamknąć wszystkie sprawy przed Wigilią. 🙂 Staram się zawsze, żeby moje wypieki były tak zdrowe, jak tylko mogą być i jednocześnie smakowały jak tradycyjne. Dlatego przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na pyszne, świąteczne pierniczki, które zachwycą nie tylko Was, ale i Waszą rodzinę… a przy okazji nie będą takie „grzeszne” jak ich tradycyjna wersja :).

ZDROWE PIERNICZKI

Cały weekend spędziłam w fartuszku, testując różne wersje przepisu i szukając takiego, który będzie mnie zadowalał w stu procentach. 

ZDROWE PIERNICZKI NA ŚWIĘTA – CZY WARTO JE ROBIĆ?

Dzisiejszy przepis używa zamienników, dzięki czemu skład naszych pierniczków jest zdrowszy, niż ten tradycyjny. Moim zdaniem, warto robić zdrowsze wersje potraw świątecznych tylko w jednym przypadku – kiedy ich smak nie jest gorszy, niż zwyczajna wersja. Inaczej odbieramy sobie całą radość ze smakowania przepysznych potraw i próbujemy sobie wmówić, że to suche, owsiane ciastko bez grama tłuszczu jest tak samo dobre, jak maminy pierniczek…

Nie o to w tym chodzi!

ZDROWE PIERNICZKI

Dlatego tak długo testowałam różne wersje i dlatego moja kuchnia jest cała w mące. Chciałam, żeby te pierniki rzeczywiście były na tyle dobre, że nie będą mocno odstawać smakiem od normalnej wersji. I chyba mi się to udało!

ZDROWE PIERNICZKI

Ozdabianie pierników: pamiętaj, że kupowane lukry, mazaki i ozdóbki to produkty o niezbyt dobrym składzie. Możesz przygotować domowy lukier (biały) – wystarczy zmielić erytrol czy ksylitol i utrzeć z sokiem z cytryny, tak jak to się zazwyczaj robi z cukrem pudrem. Jeśli jednak masz ochotę na ozdabianie pierników normalnymi, kupnymi ozdobami – nie ma w tym nic złego. Ja nigdy nie ozdabiałam swoich i w tym roku stwierdziłam, że przymykam oko na skład, bo chcę się pobawić w dekorowanie. Dlatego 1/3 moich pierników ozdobiłam kupnymi ozdobami (mazaki, ozdoby) a resztę zostawiłam „surową” – być może dorobię do nich zdrowszą wersję lukru jutro, bo dzisiaj już padam. Pieczenie też może być męczące 🙂

ZDROWE PIERNICZKI

ZDROWE PIERNICZKI

Wiem, że niektóre moje pierniki wyglądają jak upośledzone – nie mam ręki do artystycznych rzeczy, malowania i ozdabiania, więc robię tak, jak umiem 🙂 
Proszę się ze mnie nie śmiać! Może pierniki nie wyglądają jak z wystawy, ale zapewniam, że są przepyszne!

JAK WYLICZYĆ KALORYCZNOŚĆ PIERNICZKÓW? Na stronie ilewazy.pl lub innej stronie z tabelą kalorii dodajemy wszystkie składniki i dzielimy przez liczbę pierniczków, która nam wyszła. Każdemu z nas wyjdzie inaczej, bo ma inne foremki 🙂

ZDROWE PIERNICZKI NA ŚWIĘTA – PRZEPIS

Wydruk przepisu
Zdrowe pierniczki
Przepis na zdrowe pierniczki z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru. Polecam!
ZDROWE PIERNICZKI
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 6 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
sztuk (zależy od foremek)
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 6 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
sztuk (zależy od foremek)
ZDROWE PIERNICZKI
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wlewamy miód i podgrzewamy na małym lub średnim ogniu, aż do roztopienia się miodu.
  2. Następnie dodajmy ksylitol, przyprawę do pierników i masło i dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Gdy wszystko się ładnie wymiesza, zostawiamy masę do lekkiego wystygnięcia (na ok. 5-7 minut)
  3. W międzyczasie w osobnej misce wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Dodajemy jajko.
  4. Do miski z mąką dodajemy naszą mieszaninę z garnka.
  5. Dokładnie mieszamy całą zawartość, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto.
  6. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5-10 minut. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
  7. Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto (dość cienko). Jeśli ciasto się klei, dodajemy trochę mąki do ciasta i jednocześnie smarujemy mąką wałek. Powtarzamy tę czynność co jakiś czas, jak zauważamy, że znów ciasto się lepi.
  8. Wykrawamy za pomocą foremek ciasto.
  9. Pierniczki pieczemy w piekarniku przez ok. 5-7 minut. Pilnujemy czasu, bo lubią się spiec 🙂
  10. Po upieczeniu pozostawiamy na ok. 1-2 godziny do ostygnięcia. Potem możemy dekorować wg uznania. Pierniczki nadają się do zjedzenia od razu po upieczeniu 🙂

ZDROWE PIERNICZKI

ZDROWE PIERNICZKI

ZDROWE PIERNICZKI

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.