Zdrowsze kruche ciasto ze śliwkami – smak jesieni [PRZEPIS]
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Kroimy masło na małe kosteczki, wrzucamy do miski.
  3. Dodajemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu i dokładnie mieszamy.
  4. Zakładamy rękawiczkę i energicznie zagniatamy dokładnie ciasto.
  5. 3/4 ciasta wykładamy na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie dociskamy ciasto.
  6. Kroimy śliwki i układamy połówki lub ćwiartki (można dowolnie) na ciasto, lekko je w nie wciskając.
  7. Posypujemy 2 łyżeczkami cynamonu.
  8. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy nim całe ciasto – będzie tworzyć kruszonkę.
  9. Pieczemy przez około 50 minut (warto kontrolować, bo lubi się przypiec).
Wasza
signature