Świąteczne, korzenno-kakaowe ciasto – zdrowy deser na święta [PRZEPIS]
Zanim zaczniesz przepis, włóż mleko kokosowe do lodówki, a jajka ogrzej do temp. pokojowej (wyjmij z lodówki i zostaw na przynajmniej godzinę).
Składniki
BISZKOPT
MASA I OZDOBY
Sposób przygotowania
BISZKOPT
  1. Żółtka oddzielamy od białek do dwóch osobnych misek. Żółtka roztrzepujemy widelcem bardzo dokładnie.
  2. Do białek dodajemy sól i ubijamy na pianę. Gdy masa zacznie być bardziej gęsta, stopniowo dodajemy cukier (ksylitol + wanilinowy) dalej ubijając. Na końcu piana ma być bardzo gęsta, sztywna i ubita.
  3. Żółtka powoli dodajemy do piany i delikatnie mieszamy, a następnie ostrożnie miksujemy.
  4. Mąkę owsianą, mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawę korzenną mieszamy dokładnie w osobnej misce i dopiero po wymieszaniu dodajemy do piany.
  5. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Uważaj, żeby nie została Ci nierozmieszana mąka 🙂
  6. Ciasto przekładamy do małej blaszki lub tortownicy (ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy przez 30-35 minut (do suchego patyczka) w temp. 170 stopni na termoobiegu
  8. Po wystygnięciu biszkoptu przekrajamy go na dwa lub trzy blaty, zależnie od tego, jak nam wyrośnie. Biszkopt można, ale nie trzeba nasączyć – ja za pierwszym razem jak robiłam to ciasto to nasączałam, za drugim nie. Oba wyszły super.
  9. Pierwszą warstwę smarujemy obficie konfiturą malinową, Nakładamy drugą warstwę (górną, końcową).
  10. Na wierzchu ciasta i po bokach smarujemy masą z mleczka. Ścieramy na tarce czekoladę i dekorujemy nią górę ciasta. Ja ciacho ozdobiłam jeszcze chrupkami orkiszowymi z melasą, ale to nie był dobry pomysł, bo namokły od kremu 🙂 Nie polecam 🙂
MASA BIAŁA
  1. Krem z mleczka robimy dopiero po upieczeniu i wystygnięciu biszkoptu, tak, żeby można było go od razu nakładać na ciasto. Do momentu robienia masy, mleczko ciągle ma być w lodówce.
  2. Stałą zawartość mleczka (białą) łyżką wybierz z puszki i wrzuć do miski. Ubijaj przez 1-2 minuty.
  3. Następnie stopniowo dodawaj słodzidło oraz przyprawę korzenną, dalej ubijając. Po wszystkim masa powinna byc dość sztywna i mieć konsystencję gęstego kremu. Kluczowe jest tu dobrze schłodzone mleczko kokosowe.
  4. UWAGA możesz też zrobić masę z dwóch puszek mleka i wtedy posmarować nią także warstwę z konfiturą 🙂