Każdą część smarujemy z obu stron olejem – w małej ilości.
Wsadzamy połówki do opiekacza. Jeśli nie mamy opiekacza, może być także toster. Bataty potrzebują dużo więcej czasu niż chleb, ja trzymałam swoje z 10 minut przynajmniej – ciągle kontrolując jak wyglądają. Mają być miękkie- sprawdzam widelcem.
Jeśli nie masz ani tostera, ani opiekacza, wrzuć połówki batata do piekarnika (180 st.) na 20 minut.
Ugotuj dwa jajka na twardo lub zrób jajka sadzone – jak lubisz. Jeśli decydujesz się na sadzone, najpierw wykonaj guacamole, a dopiero potem zabierz się za jajka.
W międzyczasie zrób guacamole – połówkę awokado zblenduj lub zgnieć widelcem, dodaj 1-3 ząbki zgniecionego czosnku (zależnie od upodobań), sól, pieprz i trochę soku z cytryny.