Smalec z fasoli
Szybki do zrobienia, pyszny i dużo mniej kaloryczny, niż tradycyjna wersja.
Porcje
1średnia miska
Porcje
1średnia miska
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na samym początku gotujemy kaszę według wskazówek na opakowaniu. Staramy się jej nie rozgotować.
  2. W międzyczasie kroimy cebulę na drobną kostkę, jabłko też kroimy na drobną kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach.
  3. Rozgrzewamy patelnię, na niej masło klarowane i smażymy cebulę z jabłkiem przez ok. 3-4 minuty na średnim ogniu (pilnujemy, żeby się nie przypaliło). Dodajemy połowę przypraw, mieszamy.
  4. Fasolę odcedzamy. Miksujemy w blenderze na gładką masę.
  5. Gładką masę fasolową przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażoną cebulkę z jabłkiem i drugą połowę przypraw. Dokładnie mieszamy ze sobą.
  6. Przygotowany smalec można już jeść 🙂 Można też trzymać kilka dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku lub słoiku.
Pozostałe informacje