Przepis na smoothie bowl – pyszna, zdrowa koktajlowa miseczka!
Porcje Czas przygotowania
1osoba 10minut
Porcje Czas przygotowania
1osoba 10minut
Składniki
Smoothie
Sposób przygotowania
  1. Mango kroimy w kosteczkę razem z jednym kiwi oraz bananem
  2. Kilka kosteczek mango odstawiamy na później, resztę wsypujemy do blendera (razem z kiwi i bananem)
  3. Dodajemy wodę (ok. 125 ml) lub mleko kokosowe. Jeśli chcemy gęstą smoothie bowl, używamy mleka, jeśli wolimy rzadszą konsystencję – wybieramy wodę. Dodajemy nasiona chia.
  4. Miksujemy składniki za pomocą blendera.
  5. Powstałe smoothie przelewamy do miseczki.
  6. Dekorujemy miseczkę pokrojonym kiwi, kawałeczkami mango i opiekanymi płatkami.
Pozostałe informacje

Uwaga.

Do smoothie bowl warto dodać:

  • źródło tłuszczu – np. awokado, siemię lniane bądź łyżeczkę oliwy z oliwek. Tłuszcz zapobiegnie tak nagłemu skokowi cukru we krwi.
  • źródło białka – ja często dodaję białko konopne, ale można też po prostu zamiast mleka kokosowego użyć mleka roślinnego lub krowiego czy jogurtu. Można też po prostu oprócz smoothie bowl zjeść coś białkowego – ja czasami jadłam jajka. 🙂 

Możemy spokojnie żonglować kalorycznością dania. Ja robiłam smoothie bowl na wodzie, a dla mojego Patryka – na mleku kokosowym. Dodałam też mu więcej banana. Wszystko zależy od naszego zapotrzebowania kalorycznego i jest to kwestia indywidualna. Zachęcam do eksperymentów. 🙂