Pizza na cieście kalafiorowym / pizza z kalafiora – niskokaloryczne cudo! [PRZEPIS]

Nie ma chyba osoby, która nie lubi pizzy. I chociaż w rozsądnej, zdrowej diecie na to klasyczne, włoskie danie jest oczywiście miejsce, to jednak jeśli chęć na pyszniutki okrąg z serem mamy zbyt często – warto pomyśleć o jakimś zamienniku. Na przykład tej wspaniałej pizzy z kalafiora, która może nie brzmi zachęcająco, ale na pewno miło Was zaskoczy swoim smakiem!

Pierwotny przepis na pizzę na cieście kalafiorowym zamieściłam na tym blogu w 2014 roku. Wtedy przepis nie był dopracowany… więc postanowiłam się za niego znowu wziąć!

Nasze wspólne gotowanie na żywo w każdy piątek (do 3.06. widzimy się regularnie co tydzień o 19:00 na moim kanale TU) zmotywowało mnie jednak do sięgnięcia po ten stary przepis, zmodyfikowania go i… próbę zrobienia lepszej wersji tej pizzy.

I wiecie co? Udało się!

Czy ta pizza smakuje jak pizza z pizzerii? Oczywiście, że nie. Ludzie, to pizza z kalafiora! Ale jest pyszna, zdrowa i ma w sobie ser. Dla mnie to trzy argumenty, dla których powinniście koniecznie jej spróbować.

Wydruk przepisu
PIZZA NA CIEŚCIE KALAFIOROWYM / PIZZA Z KALAFIORA
Porcje
Składniki
Na wierzch
Porcje
Składniki
Na wierzch
Sposób przygotowania
  1. Kalafior kroimy na mniejsze części i dokładnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Przekładamy starty kalafior do garnka i zalewamy wodą do poziomu kalafiora (nie więcej).
  3. Gotujemy 8 minut.
  4. W międzyczasie przyrządzamy sos na pizzę: w garnku roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego, podsmażamy chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy passatą, dodajemy zioła, mieszamy i gotujemy przez chwilę.
  5. Przelewamy kalafior przez sitko i wyciskamy, żeby był tak suchy, jak się da za pomocą ręczników papierowych lub lnianej ściereczki.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  7. Kalafior wsypujemy do miski, dodajemy dwa jajka, sól, zioła, makę, połowę opakowania startej mozarelli i dokładnie mieszamy.
  8. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wysypujemy ciasto z kalafiora i uklepujemy w okrąg lub prostokąt o grubości max. 0,5 cm.
  9. Wsadzamy do piekarnika na 15 minut.
  10. W międzyczasie przygotowujemy nasz "topping": kroimy cebulę, papryczkę, paprykę, plastry szynki, które położymy na wierzch naszej pizzy.
  11. Wyciągamy ciasto, nie wyłączając piekarnika – podnosimy temperaturę do 200 stopni.
  12. Smarujemy ciasto sosem do pizzy - uwaga - nie dajemy go za dużo, bo ciasto będzie miękkie!
  13. Dekorujemy cebulą, szynką, papryką, papryczką. Na koniec posypujemy połową opakowania tartej mozarelli.
  14. Wkładamy do piekarnika na 12 minut.
  15. Po przygotowaniu naszej pizzy czekamy, aż lekko ostygnie - wtedy nie będzie się mocno rozpadać. Pizza nie jest taka zwarta, jak prawdziwa (ale hej, przypominam - jest z kalafiora!), ale powinna spokojnie kroić się na kawałki, a nawet można będzie ją zjeść ręką w kawałku!
Pozostałe informacje

Jak dla mnie, to świetna opcja na ciekawe danie dla każdego, kto chce jeść zdrowo, a już w tym tygodniu zamawiał pizzę 🙂 Oczywiście nabijam się trochę, ale prawda jest taka, że ta pizza z kalafiora jest naprawdę smaczna. Jeśli chcecie wiedzieć, jak powstaje krok po kroku - odpalcie zapis live na którym ją piekłam - u góry wpisu.

Smacznego!