Nie ma chyba osoby, która nie lubi pizzy. I chociaż w rozsądnej, zdrowej diecie na to klasyczne, włoskie danie jest oczywiście miejsce, to jednak jeśli chęć na pyszniutki okrąg z serem mamy zbyt często – warto pomyśleć o jakimś zamienniku. Na przykład tej wspaniałej pizzy z kalafiora, która może nie brzmi zachęcająco, ale na pewno miło Was zaskoczy swoim smakiem!
Pierwotny przepis na pizzę na cieście kalafiorowym zamieściłam na tym blogu w 2014 roku. Wtedy przepis nie był dopracowany… więc postanowiłam się za niego znowu wziąć!

Nasze wspólne gotowanie na żywo w każdy piątek (do 3.06. widzimy się regularnie co tydzień o 19:00 na moim kanale TU) zmotywowało mnie jednak do sięgnięcia po ten stary przepis, zmodyfikowania go i… próbę zrobienia lepszej wersji tej pizzy.
I wiecie co? Udało się!
Czy ta pizza smakuje jak pizza z pizzerii? Oczywiście, że nie. Ludzie, to pizza z kalafiora! Ale jest pyszna, zdrowa i ma w sobie ser. Dla mnie to trzy argumenty, dla których powinniście koniecznie jej spróbować.



Porcje |
|
- 1 kalafior (świeży)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ja używam Lubella 3 zboża do wypieku chleba)
- 0,5 opakowanie (150 g) mozarelli tartej
- 3-4 łyżeczki przyprawy do pizzy (lub włoskiej)
- 0,5 opakowanie (150 g) mozarelli tartej
- 0,5 butelki passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki przyprawy do pizzy (lub włoskiej)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Bezmięsnej szynki czosnkowej możesz to oczywiście zastąpić zwykłą szynką dobrej jakości
- 0,5 żółtej papryki
- 1 ostra papryczka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Składniki
Ciasto
Na wierzch
|
![]() |
- Kalafior kroimy na mniejsze części i dokładnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Przekładamy starty kalafior do garnka i zalewamy wodą do poziomu kalafiora (nie więcej).
- Gotujemy 8 minut.
- W międzyczasie przyrządzamy sos na pizzę: w garnku roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego, podsmażamy chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy passatą, dodajemy zioła, mieszamy i gotujemy przez chwilę.
- Przelewamy kalafior przez sitko i wyciskamy, żeby był tak suchy, jak się da za pomocą ręczników papierowych lub lnianej ściereczki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Kalafior wsypujemy do miski, dodajemy dwa jajka, sól, zioła, makę, połowę opakowania startej mozarelli i dokładnie mieszamy.
- Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wysypujemy ciasto z kalafiora i uklepujemy w okrąg lub prostokąt o grubości max. 0,5 cm.
- Wsadzamy do piekarnika na 15 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy nasz "topping": kroimy cebulę, papryczkę, paprykę, plastry szynki, które położymy na wierzch naszej pizzy.
- Wyciągamy ciasto, nie wyłączając piekarnika – podnosimy temperaturę do 200 stopni.
- Smarujemy ciasto sosem do pizzy - uwaga - nie dajemy go za dużo, bo ciasto będzie miękkie!
- Dekorujemy cebulą, szynką, papryką, papryczką. Na koniec posypujemy połową opakowania tartej mozarelli.
- Wkładamy do piekarnika na 12 minut.
- Po przygotowaniu naszej pizzy czekamy, aż lekko ostygnie - wtedy nie będzie się mocno rozpadać. Pizza nie jest taka zwarta, jak prawdziwa (ale hej, przypominam - jest z kalafiora!), ale powinna spokojnie kroić się na kawałki, a nawet można będzie ją zjeść ręką w kawałku!
Jak dla mnie, to świetna opcja na ciekawe danie dla każdego, kto chce jeść zdrowo, a już w tym tygodniu zamawiał pizzę 🙂 Oczywiście nabijam się trochę, ale prawda jest taka, że ta pizza z kalafiora jest naprawdę smaczna. Jeśli chcecie wiedzieć, jak powstaje krok po kroku - odpalcie zapis live na którym ją piekłam - u góry wpisu.
Smacznego!