Pełnoziarnista tarta z malinami i białym kremem
Bardzo prosta i szybka zdrowsza wersja tradycyjnej tarty.
Składniki
Kruche ciasto
Krem
Sposób przygotowania
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg. Szykujemy blachę do tart (moja jest o średnicy 26 cm) – pokrywając ją papierem do pieczenia.
  2. Kroimy masło na małe kosteczki, wrzucamy do miski.
  3. Dodajemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  4. Zakładamy rękawiczkę i energicznie zagniatamy dokładnie ciasto. Musi być zwarte – możemy dodać trochę mleka – tylko nie przesadzajmy z ilością, bo zepsujemy ciasto! Oczywiście ciasto będzie się trochę kruszyć i rozwalać – to normalne.
  5. Ciasto wykładamy na blachę. Ja to robię dociskając ciasto do papieru i jeśli trzeba, rwąc na kawałki i przylepiając kolejne części. Ciasto musi być połączone na blaszce, ale kiedy je układacie, to nie ma nic złego w tym, że musicie je ręcznie poprawić czy zlepić. To normalne.
  6. Pieczemy przez około 45 minut (warto kontrolować, bo lubi się przypiec).
Krem
  1. Krem robimy dopiero po przygotowaniu ciasta!
  2. Zimne, dobrze schłodzone mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Stałą, gęstą część z puszki łyżką przenosimy do miski.
  3. Ubijamy na pianę przez 2-5 minut. Powinno się ładnie ubić na dość gęstą pianę (ale na pewno nie tak gęstą jak w przypadku śmietany czy białek)
  4. W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i delikatnie łyżką dodajemy do kremu. Znów ubijamy przez ok 1-2 minuty.
  5. Jeśli nie boimy się kalorii (a ja się na przykład nie boję) dodajemy delikatnie serek mascarpone, mieszamy, a następnie ubijamy przez kolejną minutę.
  6. Smarujemy kremem nasze ciasto, od razu dekorujemy malinami i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.