Marchewkowe ciasto – fit & proste do zrobienia! [PRZEPIS]
Składniki
Na polewę
Sposób przygotowania
  1. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg. Przygotowujemy prostokątną blaszkę małych rozmiarów (połowa standardowej, dużej).
  2. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę, sól, ksylitol.
  3. W drugiej misce mieszamy ze sobą: olej roślinny, jajko, mleko, aromat.
  4. Do miski z płynnymi produktami dodajemy startą marchew.
  5. Powoli łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Jeśli widzisz, że ciastu brakuje mąki bądź mleka – nie bój się i dodaj! Bardzo dokładnie mieszamy.
  6. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 40 minut lub do suchego patyczka.
  7. W międzyczasie robimy krem: miksujemy serek twarogowy z ksylitolem i cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. UWAGA: ksylitol i cukier puder dodajemy stopniowo i sprawdzamy smak kremu, żeby nie wyszedł za słodki! Wkładamy krem do lodówki.
  8. Po wystygnięciu ciasta smarujemy kremem i dekorujemy malinami. Odkładamy do lodówki na 40 minut i dopiero potem jemy – najlepiej smakuje własnie takie – na ciepło nie jest takie dobre. 🙂