Makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie
Porcje
2-4porcje
Porcje
2-4porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy według gustu (sól, pieprz, papryka, oregano i inne ulubione przyprawy) i smażymy na patelni na maśle klarowanym. Ja dodatkowo przykrywam patelnię pokrywką, żeby kurczak się trochę podgotował.
  2. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
  3. Cukinię kroimy w plasterki i dodajemy do kurczaka.
  4. W międzyczasie miksujemy składniki na sos: wszystkie składniki na sos OPRÓCZ jogurtu greckiego miksujemy na gładką masę. Jeśli nie mamy miksera, możemy kupić gotowe czerwone pesto z suszonych pomidorów – jeśli ma dobry skład. Jeśli kupujemy gotowe, w tym punkcie na razie nic nie robimy 🙂
  5. Gdy kurczak będzie już gotowy, dodajemy na patelnię nasz czerwony sos (zrobiony własnoręcznie) i jogurt lub kupione czerwone pesto + jogurt. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na 1 i zostawiamy pod przykrywką na 3-4 minuty.
  6. Kroimy pomidorki na ćwiartki i dodajemy do dania. Mieszamy.
  7. Nakładamy makaron na talerze, polewamy naszym daniem z patelni – i gotowe 🙂