Obiady

Makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie – zdrowy obiad [PRZEPIS]

Syty, aromatyczny i pyszny – makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie to naprawdę świetny pomysły na zdrowy i odżywczy obiad. A co najlepsze – jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu!

Kocham makaron! Niestety, ten dostał łatkę „niedietetycznego” i „kalorycznego”, chociaż to nie do końca prawda. Makaron skutecznie możemy jeść na diecie, jeśli jest odpowiednio skomponowany i w odpowiedniej ilości. Jeśli liczycie kalorie, nie mieszajcie sosu z makaronem, tylko najpierw podawajcie makaron na talerzu, zmierzcie porcję i dopiero nałóżcie resztę dania.

Ten przepis to propozycja aromatycznego obiadu – w sam raz na chłodne i ciemne popołudnia, które mamy o tej porze roku. Jeśli tak jak ja, jesteście fanami suszonych pomidorów, to jestem pewna, że przepis przypadnie Wam do gustu. 🙂

Przepis jest banalnie prosty i każdy będzie potrafił go wykonać. Robi się go też bardzo szybko 🙂 Polecam i dajcie znać, jak wyszło!

 

Wydruk przepisu
Makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie
Porcje
porcje
Składniki
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy według gustu (sól, pieprz, papryka, oregano i inne ulubione przyprawy) i smażymy na patelni na maśle klarowanym. Ja dodatkowo przykrywam patelnię pokrywką, żeby kurczak się trochę podgotował.
  2. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
  3. Cukinię kroimy w plasterki i dodajemy do kurczaka.
  4. W międzyczasie miksujemy składniki na sos: wszystkie składniki na sos OPRÓCZ jogurtu greckiego miksujemy na gładką masę. Jeśli nie mamy miksera, możemy kupić gotowe czerwone pesto z suszonych pomidorów - jeśli ma dobry skład. Jeśli kupujemy gotowe, w tym punkcie na razie nic nie robimy 🙂
  5. Gdy kurczak będzie już gotowy, dodajemy na patelnię nasz czerwony sos (zrobiony własnoręcznie) i jogurt lub kupione czerwone pesto + jogurt. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na 1 i zostawiamy pod przykrywką na 3-4 minuty.
  6. Kroimy pomidorki na ćwiartki i dodajemy do dania. Mieszamy.
  7. Nakładamy makaron na talerze, polewamy naszym daniem z patelni - i gotowe 🙂
About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.