• Szukaj

Makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie – zdrowy obiad [PRZEPIS]

Syty, aromatyczny i pyszny – makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie to naprawdę świetny pomysły na zdrowy i odżywczy obiad. A co najlepsze – jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu!

Kocham makaron! Niestety, ten dostał łatkę „niedietetycznego” i „kalorycznego”, chociaż to nie do końca prawda. Makaron skutecznie możemy jeść na diecie, jeśli jest odpowiednio skomponowany i w odpowiedniej ilości. Jeśli liczycie kalorie, nie mieszajcie sosu z makaronem, tylko najpierw podawajcie makaron na talerzu, zmierzcie porcję i dopiero nałóżcie resztę dania.

Ten przepis to propozycja aromatycznego obiadu – w sam raz na chłodne i ciemne popołudnia, które mamy o tej porze roku. Jeśli tak jak ja, jesteście fanami suszonych pomidorów, to jestem pewna, że przepis przypadnie Wam do gustu. 🙂

Przepis jest banalnie prosty i każdy będzie potrafił go wykonać. Robi się go też bardzo szybko 🙂 Polecam i dajcie znać, jak wyszło!

 

Wydruk przepisu
Makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie
Porcje
porcje
Składniki
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy według gustu (sól, pieprz, papryka, oregano i inne ulubione przyprawy) i smażymy na patelni na maśle klarowanym. Ja dodatkowo przykrywam patelnię pokrywką, żeby kurczak się trochę podgotował.
  2. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
  3. Cukinię kroimy w plasterki i dodajemy do kurczaka.
  4. W międzyczasie miksujemy składniki na sos: wszystkie składniki na sos OPRÓCZ jogurtu greckiego miksujemy na gładką masę. Jeśli nie mamy miksera, możemy kupić gotowe czerwone pesto z suszonych pomidorów - jeśli ma dobry skład. Jeśli kupujemy gotowe, w tym punkcie na razie nic nie robimy 🙂
  5. Gdy kurczak będzie już gotowy, dodajemy na patelnię nasz czerwony sos (zrobiony własnoręcznie) i jogurt lub kupione czerwone pesto + jogurt. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na 1 i zostawiamy pod przykrywką na 3-4 minuty.
  6. Kroimy pomidorki na ćwiartki i dodajemy do dania. Mieszamy.
  7. Nakładamy makaron na talerze, polewamy naszym daniem z patelni - i gotowe 🙂
Napisane przez
Marta Hennig

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.

Zobacz wszystkie artykuły
Napisane przez Marta Hennig

Chcesz być fit?

MAM COŚ DLA CIEBIE!


Na moim kanale youtube znajdziesz treningi, zestawy ćwiczeń na konkretne partie ciała, zdrowe przepisy, pomysły na jadłospis na cały dzień, porady dotyczące bycia fit oraz wiele, wiele więcej!
I to wszystko za darmo!