Syty, aromatyczny i pyszny – makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie to naprawdę świetny pomysły na zdrowy i odżywczy obiad. A co najlepsze – jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu!
Kocham makaron! Niestety, ten dostał łatkę „niedietetycznego” i „kalorycznego”, chociaż to nie do końca prawda. Makaron skutecznie możemy jeść na diecie, jeśli jest odpowiednio skomponowany i w odpowiedniej ilości. Jeśli liczycie kalorie, nie mieszajcie sosu z makaronem, tylko najpierw podawajcie makaron na talerzu, zmierzcie porcję i dopiero nałóżcie resztę dania.
Ten przepis to propozycja aromatycznego obiadu – w sam raz na chłodne i ciemne popołudnia, które mamy o tej porze roku. Jeśli tak jak ja, jesteście fanami suszonych pomidorów, to jestem pewna, że przepis przypadnie Wam do gustu. 🙂
Przepis jest banalnie prosty i każdy będzie potrafił go wykonać. Robi się go też bardzo szybko 🙂 Polecam i dajcie znać, jak wyszło!

Porcje |
porcje
|
- 1 pierś z kurczaka (w wersji wege może być grillowane tofu)
- 1 średnia cukinia
- 1/3 opakowania ulubionego makaronu pełnoziarnistego
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 4 sztuki suszonych pomidorów
- 4 liście bazylii (lub 1,5 - 2 łyżeczki suszonej)
- 1 łyżka oleju ze słoika suszonych pomidorów
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
Składniki
Sos
|
![]() |
- Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy według gustu (sól, pieprz, papryka, oregano i inne ulubione przyprawy) i smażymy na patelni na maśle klarowanym. Ja dodatkowo przykrywam patelnię pokrywką, żeby kurczak się trochę podgotował.
- Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
- Cukinię kroimy w plasterki i dodajemy do kurczaka.
- W międzyczasie miksujemy składniki na sos: wszystkie składniki na sos OPRÓCZ jogurtu greckiego miksujemy na gładką masę. Jeśli nie mamy miksera, możemy kupić gotowe czerwone pesto z suszonych pomidorów - jeśli ma dobry skład. Jeśli kupujemy gotowe, w tym punkcie na razie nic nie robimy 🙂
- Gdy kurczak będzie już gotowy, dodajemy na patelnię nasz czerwony sos (zrobiony własnoręcznie) i jogurt lub kupione czerwone pesto + jogurt. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na 1 i zostawiamy pod przykrywką na 3-4 minuty.
- Kroimy pomidorki na ćwiartki i dodajemy do dania. Mieszamy.
- Nakładamy makaron na talerze, polewamy naszym daniem z patelni - i gotowe 🙂