Jajeczne muffiny ze szpinakiem, mozarellą i pomidorkami
Niskokaloryczne danie białkowo-tłuszczowe
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Czas gotowania
20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Czas gotowania
20minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
  2. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżeczką masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu do smażenia.
  3. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione przyprawy i lekko podsmażamy.
  4. W międzyczasie w misce rozbijamy jajka, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pomidorki, kulki mozarella pokrojone na pół, sól, pieprz, ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Szpinak dodajemy do jajek i dokładnie mieszamy.
  6. Masę przelewamy do foremek na muffinki. Wrzucamy do piekarnika na ok. 20 minut (lepiej sprawdzać co jakiś czas, by się nie przypiekły).
  7. W międzyczasie robimy guacamole – awokado rozbijamy widelcem i mieszamy z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, solą, pieprzem, można dodać trochę soku z cytryny. Dokładnie mieszamy.
  8. Gdy muffiny są gotowe, tuż przed podaniem smarujemy je guacamole na górze.
Pozostałe informacje
  • muffiny są bardzo niskokaloryczne i jest to posiłek białkowo-tłuszczowy; świetnie sprawdza się na śniadanie, może też być drugim śniadaniem bądź kolacją. Jeśli brakuje ci w tym posiłku węglowodanów, świetnie pasuje tu chociażby kromka żytniego chlebka.
  • z przepisu wychodzi 6 muffinów.
  • muffiny można zabrać ze sobą w lunchboxie – oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale można też je odgrzać. To tak naprawdę jajecznica w formie muffina 🙂
  • świetnie też smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym.