Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżeczką masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu do smażenia.
Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione przyprawy i lekko podsmażamy.
W międzyczasie w misce rozbijamy jajka, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pomidorki, kulki mozarella pokrojone na pół, sól, pieprz, ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy.
Szpinak dodajemy do jajek i dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do foremek na muffinki. Wrzucamy do piekarnika na ok. 20 minut (lepiej sprawdzać co jakiś czas, by się nie przypiekły).
W międzyczasie robimy guacamole – awokado rozbijamy widelcem i mieszamy z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, solą, pieprzem, można dodać trochę soku z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Gdy muffiny są gotowe, tuż przed podaniem smarujemy je guacamole na górze.
Pozostałe informacje
muffiny są bardzo niskokaloryczne i jest to posiłek białkowo-tłuszczowy; świetnie sprawdza się na śniadanie, może też być drugim śniadaniem bądź kolacją. Jeśli brakuje ci w tym posiłku węglowodanów, świetnie pasuje tu chociażby kromka żytniego chlebka.
z przepisu wychodzi 6 muffinów.
muffiny można zabrać ze sobą w lunchboxie – oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale można też je odgrzać. To tak naprawdę jajecznica w formie muffina 🙂
świetnie też smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym.