Fit tort orkiszowy z białym kremem i borówkami
Składniki
Biszkopt
Krem
Sposób przygotowania
Biszkopt
  1. Jajka ocieplić do temperatury pokojowej.
  2. Jajka z ksylitolem (lub innym słodzidłem) ubić na gęsty krem – około 10 minut. To bardzo ważne, żeby biszkopt dobrze wyrósł.
  3. Mąkę orkiszową wymieszać z ziemniaczaną.
  4. Mąki stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej (najlepiej rozbić to na 3-5 etapów) i po każdym dodaniu delikatnie wymieszać aż do połączenia składników (jak najkrócej i jak najdelikatniej, by nie zepsuć naszej piany).
  5. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (konwencjonalne grzanie, zwykłe – nie termoobieg)
  6. Tortownicę pokryć papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut (do suchego patyczka)
Krem
  1. Do miski dodać wszystkie części kremu – skyr, mascarpone, cukier puder, aromat, startą skórkę z cytryny.
  2. Krótko ale mocno zmiksować na ubitą masę (nie miksować zbyt długo, żeby krem nie zrobił się płynny).
  3. Od razu po zmiksowaniu włożyć do lodówki.
Finisz
  1. Gdy biszkopt wystygnie, przekrajamy ciasto na dwie części.
  2. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z łyżką wody.
  3. Pędzelkiem rozsmarowujemy sok z cytryny na biszkopcie, żeby go nasączyć.
  4. Biszkopt możemy posmarować konfiturą, a następnie naszym kremem. Nałożyć jedną część ciasta na drugą.
  5. Smarujemy górę oraz boki biszkoptu kremem. Dekorujemy borówkami. Odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.