Fit placuszki twarogowe
Porcje Czas przygotowania
1porcja 10minut
Porcje Czas przygotowania
1porcja 10minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W jednej miseczce dodajemy twaróg, mąkę, jedno jajko, erytrol i serek. Dokładnie mieszamy, rozgniatając twaróg i mieszając aż do momentu, kiedy otrzymamy gładką masę.
  2. W drugiej miseczce oddzielamy z drugiego jajka białko od żółtka. Białko przelewamy do miseczki, żółtko nie będzie nam potrzebne w tym przepisie.
  3. Białko ubijamy na pianę ( ja to zrobiłam trzepaczką – komu się chce wyciągać mikser rano do jednego białka!)
  4. W międzyczasie wstawiamy patelnię na ogień. Jeśli możemy, będziemy smażyć na suchej, jeśli to niemożliwe – dodaj łyżeczkę masła klarowanego.
  5. Do masy twarogowej delikatnie dodajemy ubite białko i dokładnie, ale delikatnie mieszamy, żeby „nie zniszczyć” piany.
  6. Masę łyżeczką wykładamy na patelnię, tworząc małej i średniej wielkości placuszki – uwaga, nie robimy dużych placków, bo ciężko będzie je przerzucić na drugą stronę!
  7. Smażymy placuszki z obu stron. Zdejmujemy z ognia, polewamy syropem klonowym i dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!
Pozostałe informacje

Jedna porcja – cały przepis – to około 450 kcal, 41 g białka, 13,8 g tłuszczu i 44,1 g węglowodanów. Ilością kalorii oraz makro można manipulować, np. rezygnując z serka waniliowego czy suropu klonowego… ale nie warto! 🙂