FIT pierniczki! [PRZEPIS]
Czas przygotowania
90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12minut 20minut
Czas przygotowania
90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12minut 20minut
Sposób przygotowania
  1. W dużej misce mieszamy mąkę, przyprawę korzenną, sól, sodę, proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce mieszamy jajko, olej, wodę, cukier kokosowy lub inne słodzidło, miód
  3. Przelewamy płynną miseczkę do produktów suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lepkie, trochę jak na ciasto kruche. Jeśli trzeba, dolewamy 1-3 łyżki mleka. Jeśli ciasto za mocno się lepi i nie możemy go ugnieść bo przykleja się do rąk, dodajemy trochę mąki.
  4. Ugniatamy ciasto ok. 5 minut
  5. Zawijamy ciasto w folię i wsadzamy do lodówki na 1 h.
  6. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  7. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozdzielamy na 3 części. Wałkujemy pierwszą część na bardzo płasko i wykrawamy kształty foremką. To samo robimy z 2 i 3 częścią ciasta.
  8. Pieczemy pierniki przez 12 minut w 180 stopniach.
  9. Po upieczeniu studzimy około 10-30 minut i dopiero wtedy zdobimy- albo robimy domowy lukier z cytryny i cukru pudru, albo zdobimy pisakiem.