Jeżeli tak jak ja kochacie pierniczki, ale chcielibyście przeżyć święta trochę bardziej zdrowo, to mam coś dla was – przepis na dużo zdrowszą wersję świątecznych, korzennych pierniczków!
Kocham pierniki! Naprawdę. W święta zawsze sobie na nie pozwalam, ale zawsze chciałam popracować nad zdrowszą wersją – także dla Was.
Ta wersja pierniczków jest zdrowsza z kilku powodów: dzięki innej mące ma większą zawartość błonnika, a wyeliminowanie cukru na rzecz zamiennika zmniejszy nie tylko kaloryczność, ale też sprawi, że pierniczki będą po prostu zdrowsze dla was.
Bardzo Wam zalecam, żeby pierniczki nie były takie „suche”. Ponieważ ciasto pierniczkowe z tego przepisu nie jest bardzo słodkie, dobrze jest ozdobić pierniczki czymś słodkim, co nada im posmaku. Możecie spokojnie bez wyrzutów sumienia wyrysować wzory pisakami z lukru (naprawdę, nie przytyjcie od tego, kaman), albo zrobić własny lukier – ja w takim wypadku nie daję dużo cukru pudru, a raczej dolewam wodę i staram się po prostu, żeby konsystencja się zgadzała. 🙂
I pamiętajcie – to są święta. Jeśli jecie z głową, to wyrzuty sumienia są zakazane! ZABRANIAM! 🙂 Te pierniczki i tak są mniej kaloryczne od wersji tradycyjnej!
JAK WYLICZYĆ KALORYCZNOŚĆ PIERNICZKÓW? Na stronie ilewazy.pl lub innej stronie z tabelą kalorii dodajemy wszystkie składniki i dzielimy przez liczbę pierniczków, która nam wyszła. Każdemu z nas wyjdzie inaczej, bo ma inne foremki 🙂
Smacznego!
SKŁADNIKI
- 300 gram mąki pełnoziarnistej żytniej można użyć mieszanki: 60 % mąki żytniej, 40 % pełnoziarnistej zwykłej lub innej – nie bójcie się eksperymentować, najwyżej nie wyjdzie
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki wody
- 40 gram cukru kokosowego lub 50 g ksylitolu/erytrolu
- 2 mazaki lukrowe
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 0.5 cytryny

Czas przygotowania | 90 minut |
Czas gotowania | 12 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
|
|
![]() |
- W dużej misce mieszamy mąkę, przyprawę korzenną, sól, sodę, proszek do pieczenia.
- W drugiej misce mieszamy jajko, olej, wodę, cukier kokosowy lub inne słodzidło, miód
- Przelewamy płynną miseczkę do produktów suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lepkie, trochę jak na ciasto kruche. Jeśli trzeba, dolewamy 1-3 łyżki mleka. Jeśli ciasto za mocno się lepi i nie możemy go ugnieść bo przykleja się do rąk, dodajemy trochę mąki.
- Ugniatamy ciasto ok. 5 minut
- Zawijamy ciasto w folię i wsadzamy do lodówki na 1 h.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Wyciągamy ciasto z lodówki, rozdzielamy na 3 części. Wałkujemy pierwszą część na bardzo płasko i wykrawamy kształty foremką. To samo robimy z 2 i 3 częścią ciasta.
- Pieczemy pierniki przez 12 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu studzimy około 10-30 minut i dopiero wtedy zdobimy- albo robimy domowy lukier z cytryny i cukru pudru, albo zdobimy pisakiem.