Jeżeli lubicie klasyczne, amerykańskie pancakes – puszyste naleśniki, to koniecznie musicie spróbować ich w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. Powiem szczerze – już dawno nie jadłam tak pysznego śniadania!
Ostatnio zamieniłam się w naleśnikowego i plackowego potwora. Ponieważ zazwyczaj trening robię przed lub po śniadaniu, nie ograniczam sobie węglowodanów w tym posiłku – wręcz przeciwnie, korzystam jak mogę. I tak kombinuję z różnymi plackami, naleśnikami i placuszkami…
Dzisiaj mam dla Was super szybki sposób na pyszne pancakes, które zasmakują nie tylko Wam, ale też Waszym połówkom – nawet, jeśli nie są fit. Sami zobaczycie! Przepis jest na dwie osoby.
Opiekane płatki kupiłam już gotowe w sklepie.

Porcje |
osoby
|
- 110 g opiekanych płatków gryczanych (mogą być też inne)
- 2 jajka
- 100 g (gram, nie ml!) mleka (może być roślinne)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 banan - dojrzały, duży
- 2 łyżki masła orzechowego
- do ozdobienia truskawki, borówki, maliny (mogą być rozmrażane)
- 2 łyżeczki słonecznika lub pestek dyni
Składniki
|
![]() |
- Banana kroimy na kawałki.
- Pokrojonego banana, płatki, mleko, sodę, sok z cytryny, jajka miksujemy/blendujemy.
- Rozgrzewamy patelnię. Ja dodaję zawsze 1-1,5 łyżeczki masła klarowanego i gdy się roztopi, rozsmarowuję je pędzelkiem po patelni.
- Nakładamy ciasto na patelnię, najlepiej dwie łyżki = jeden pancakes.
- Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przekładamy na drugą stronę.
- Podajemy z masłem orzechowym i owocami. Zamiast masła orzechowego może być np. zdrowa nutella (z awokado i kakao). Posypujemy słonecznikiem lub ziarnami.