Fit pancakes – pyszne, puszyste placki/naleśniki [PRZEPIS]

Jeżeli lubicie klasyczne, amerykańskie pancakes – puszyste naleśniki, to koniecznie musicie spróbować ich w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. Powiem szczerze – już dawno nie jadłam tak pysznego śniadania!
Ostatnio zamieniłam się w naleśnikowego i plackowego potwora. Ponieważ zazwyczaj trening robię przed lub po śniadaniu, nie ograniczam sobie węglowodanów w tym posiłku – wręcz przeciwnie, korzystam jak mogę. I tak kombinuję z różnymi plackami, naleśnikami i placuszkami…

Dzisiaj mam dla Was super szybki sposób na pyszne pancakes, które zasmakują nie tylko Wam, ale też Waszym połówkom – nawet, jeśli nie są fit. Sami zobaczycie! Przepis jest na dwie osoby.

Opiekane płatki kupiłam już gotowe w sklepie.

Wydruk przepisu
Fit pancakes - pyszne, puszyste placki/naleśniki [PRZEPIS]
Sposób przygotowania
  1. Banana kroimy na kawałki.
  2. Pokrojonego banana, płatki, mleko, sodę, sok z cytryny, jajka miksujemy/blendujemy.
  3. Rozgrzewamy patelnię. Ja dodaję zawsze 1-1,5 łyżeczki masła klarowanego i gdy się roztopi, rozsmarowuję je pędzelkiem po patelni.
  4. Nakładamy ciasto na patelnię, najlepiej dwie łyżki = jeden pancakes.
  5. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przekładamy na drugą stronę.
  6. Podajemy z masłem orzechowym i owocami. Zamiast masła orzechowego może być np. zdrowa nutella (z awokado i kakao). Posypujemy słonecznikiem lub ziarnami.