Marchewkę ścieramy na tarce i odstawiamy. Migdały kroimy na plastry.
Łączymy suche składniki: mąki, słodzidło (np. ksylitol), przyprawę do piernika, proszek, cukier waniliowy, sól oraz migdały.
Jajka rozbijamy do osobnej miseczki i ubijamy przez 3-4 minuty trzepaczką – aż zrobi się piana.
Powoli do jajek dodajemy olej z wodą.
Łączymy jajka ze składnikami suchymi, dokładnie mieszamy i dodajemy marchew. Znowu dokładnie mieszamy przez kilka minut.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy.
Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka)
Krem
Po ostygnięciu ciasta robimy krem: serek dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, smarujemy ciasto, odkładamy do lodówki na 30-60 minut. Można z wierzchu posypać przyprawą do piernika i ozdobić świątecznie.