Jeśli szukacie jakiegoś zdrowego wypieku, który jednocześnie będzie jednoznacznie kojarzył się ze świętami – moje marchewkowe ciasto a’la piernik będzie strzałem w dziesiątkę!
W tym roku chciałam zrobić kolejną zdrowszą wersję świątecznego ciasta (inne przepisy świąteczne znajdziecie TU) i jednego byłam pewna – to musi być coś prostego. Rok temu próbowałam zrobić zdrowszy piernik i wyszła mi jedna, wielka klapa. Dlatego w tym roku stwierdziłam, że czas na coś bardzo banalnego i szybkiego. Miałam dwie próby i w końcu się udało – moi drodzy, przedstawiam Wam marchewkowe ciasto piernikowe. 🙂
Ciasto jest bardzo aromatyczne, piernikowe i lekko wilgotne – w sam raz do kawy na święta 🙂
Użyłam silikonowej foremki do pieczenia chleba o rozmiarach 27×12 (mierzyłam już rzeczywistą użytkową wielkość foremki, bez brzegów)



Porcje |
|
- 104 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 65 g mąki pełnoziarnistej (ja używam Lubella 3 zboża do wypieku chleba)
- 250 g marchewki drobno startej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 0,3 szklanki (250 ml) ksylitolu lub erytrolu
- 0,5 szklanki (250 ml) wody
- 0,5 opakowania przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 10 sztuk migdałów
- 1 opakowanie (około 130 g) serka śmietankowego
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki
Krem
|
![]() |
- Marchewkę ścieramy na tarce i odstawiamy. Migdały kroimy na plastry.
- Łączymy suche składniki: mąki, słodzidło (np. ksylitol), przyprawę do piernika, proszek, cukier waniliowy, sól oraz migdały.
- Jajka rozbijamy do osobnej miseczki i ubijamy przez 3-4 minuty trzepaczką - aż zrobi się piana.
- Powoli do jajek dodajemy olej z wodą.
- Łączymy jajka ze składnikami suchymi, dokładnie mieszamy i dodajemy marchew. Znowu dokładnie mieszamy przez kilka minut.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy.
- Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka)
- Po ostygnięciu ciasta robimy krem: serek dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, smarujemy ciasto, odkładamy do lodówki na 30-60 minut. Można z wierzchu posypać przyprawą do piernika i ozdobić świątecznie.