Faszerowane bataty – fit obiad/kolacja [PRZEPIS]
Porcje Czas przygotowania
2osoby 5minut
Czas gotowania
50minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 5minut
Czas gotowania
50minut
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
  2. Przekrawamy bataty na pół, kładziemy na blaszce wypełnionej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na ok. 45-50 minut.
  3. Gotujemy brokuł jak zazwyczaj. Po ugotowaniu przekładamy połowę do miski, rozwalamy widelcem, dodajemy sól, pieprz, paprykę, oregan, suszony czosnek i ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy.
  4. Wyciągamy bataty i wydrążamy w nich dziury na farsz. Nadzienie, które wydrążyliśmy dajemy do miski z brokułem.
  5. Brokuł miksujemy lub mieszamy z częściami batatów *wydrążonymi) i pokruszoną połową kulki mozarelli. Potem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
  6. Farsz nakładamy do batatów, posypujemy pokruszoną drugą połową mozarelli (czyli zużywamy w trakcie przepisu całą kulkę)
  7. Wsadzamy do piekarnika na 3-5 minut i podajemy na ciepło. Świetne z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Pozostałe informacje

Dołącz do mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE po dodatkową dawkę motywacji!