Kocham ciasta z jabłkami – zwłaszcza na jesień! Ciepłe, pachnące cynamonem razem z kubkiem gorącej herbaty to idealny pomysł na deszczowe popołudnie. Nie brzmi fit? To was zaskoczę – oto przepis na klasyczne ciasto jabłkowe z kruszonką w zdrowej wersji – dietetyczny jabłecznik!
Co to za życie bez prawdziwego jabłecznika? Niektórych smaków nie da się zastąpić. Dlatego odchudziłam klasyczny przepis na jabłecznik i wyszło mi cudo, a nie ciasto. Cała okrągła blaszka poszła w dwa dni, zjedzona z zapałem przeze mnie i mojego chłopaka. Trzeba uważać, bo to ciasto uzależnia 🙂
ZDROWY, DIETETYCZNY JABŁECZNIK

Porcje |
|
- 200 g mąki pełnoziarnistej (ja używam 3 zboża) Zawiera więcej błonnika i minerałów niż mąka pszenna - jest jej zdrowszą opcją.
- 3-4 jabłka
- 200 g masła jogurtowego Tolonis (ma mniej kalorii niż tradycyjne) Kupiłam w Biedronce
- 0,5 szklanki (200 ml) ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu
Składniki
|
![]() |
- Przygotowujemy dużą miskę. Masło bądź masło + awokado kroimy na małe kosteczki i wrzucamy do miski.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Dodajemy mąkę, ksylitol, migdały, proszek do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu. Dokładnie mieszamy.
- Po wymieszaniu zagniatamy ciasto, aż będzie tworzyło całość.
- 3/4 ciasta układamy w okrągłej blaszce wypełnionej papierem do pieczenia (tortownicy) o średnicy ok. 25 cm. Posypujemy mąką ziemniaczaną.
- Jabłka kroimy na małe kosteczki, ścieramy na tarce bądź kroimy w cienkie plasterki - jak nam wygodnie. Układamy je na cieście. Posypujemy 1 łyżką cynamonu.
- Pozostałe 1/4 ciasta rozsypujemy w formie kruszonki na jabłkach.
- Pieczemy przez 50 minut.
Całe ciasto w wersji z masłem 200 gram ma 2137 kcal, 309 g węglowodanów, 103,7 g tłuszczu i 36,8 g białka.
Z przepisu wychodzi przynajmniej 10 porcji, więc jeden kawałek ma 212 kcal, 30,9 g węglowodanów, 10,3 g tłuszczu i 3,6 g białka. Przeciętne, zwykłe ciasto z jabłkami ma zazwyczaj min. 300 kcal.
Im więcej porcji, tym mniej kalorii ma kawałek.