Dietetyczny jabłecznik – pyszne, zdrowe ciasto [PRZEPIS]

Kocham ciasta z jabłkami – zwłaszcza na jesień! Ciepłe, pachnące cynamonem razem z kubkiem gorącej herbaty to idealny pomysł na deszczowe popołudnie. Nie brzmi fit? To was zaskoczę – oto przepis na klasyczne ciasto jabłkowe z kruszonką w zdrowej wersji – dietetyczny jabłecznik!

Co to za życie bez prawdziwego jabłecznika? Niektórych smaków nie da się zastąpić. Dlatego odchudziłam klasyczny przepis na jabłecznik i wyszło mi cudo, a nie ciasto. Cała okrągła blaszka poszła w dwa dni, zjedzona z zapałem przeze mnie i mojego chłopaka. Trzeba uważać, bo to ciasto uzależnia 🙂

ZDROWY, DIETETYCZNY JABŁECZNIK

 dietetyczny jabłecznik

 

Wydruk przepisu
Dietetyczny jabłecznik - pyszne, zdrowe ciasto [PRZEPIS]
Porcje
Składniki
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotowujemy dużą miskę. Masło bądź masło + awokado kroimy na małe kosteczki i wrzucamy do miski.
  2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  3. Dodajemy mąkę, ksylitol, migdały, proszek do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu. Dokładnie mieszamy.
  4. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto, aż będzie tworzyło całość.
  5. 3/4 ciasta układamy w okrągłej blaszce wypełnionej papierem do pieczenia (tortownicy) o średnicy ok. 25 cm. Posypujemy mąką ziemniaczaną.
  6. Jabłka kroimy na małe kosteczki, ścieramy na tarce bądź kroimy w cienkie plasterki - jak nam wygodnie. Układamy je na cieście. Posypujemy 1 łyżką cynamonu.
  7. Pozostałe 1/4 ciasta rozsypujemy w formie kruszonki na jabłkach.
  8. Pieczemy przez 50 minut.
Pozostałe informacje

Całe ciasto w wersji z masłem 200 gram ma  2137 kcal, 309 g węglowodanów, 103,7 g tłuszczu i 36,8 g białka.

 Z przepisu wychodzi przynajmniej 10 porcji, więc jeden kawałek ma 212 kcal, 30,9 g węglowodanów, 10,3 g tłuszczu i 3,6 g białka. Przeciętne, zwykłe ciasto z jabłkami ma zazwyczaj min. 300 kcal.

Im więcej porcji, tym mniej kalorii ma kawałek.