Czekoladowe fit ciasto z miętą [PRZEPIS]
Czas przygotowania
15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 15minut
Czas przygotowania
15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Przygotuj sobie małą, prostokątną lub okrągłą foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Włóż daktyle do miski i zalej gorącą wodą. Zostaw na 15 minut. Po tym czasie odlej wodę.
  4. Wrzuć daktyle do blendera, dodaj masło orzechowe, dżem/konfiturę i mleko. Dokładnie zblenduj na gładką masę.
  5. Dodaj mąkę, kakao, miętę (1,5 łyżeczki), sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy lub olejek waniliowy i sól i dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Pokrój czekoladę na małe kawałeczki i wrzuć do masy. Wymieszaj.
  7. Wylej ciasto na blachę, ładnie ugładź i włóż do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu, czekamy aż wystygnie i wstawiamy ciasto do lodówki.
Polewa
  1. Gęste mleko kokosowe powoli nakładamy łyżką do miski. Ubijamy mikserem, żeby zrobiło się bardziej gęste.
  2. Dodaj ulubione zdrowe słodzidlo (u mnie – cukier kokosowy), spirulinę i miętę (0,5 łyżeczki) i znów ubij całość mikserem/blenderem.
  3. Delikatnie rozsmaruj polewę po cieście. Można wstawić do lodówki.
  1. Ja posypałam jeszcze ciasto ekspandowaną gryką.