0,5łyżeczkispiruliny w proszkudo polewy – nadaje zielony kolor. Można też spróbować: herbaty matcha lub chlorelli, ale może zmienić smak na niekorzyść. Jeśli nie zależy wam na zielonej polewie, można się obyć bez tego.
Sposób przygotowania
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Przygotuj sobie małą, prostokątną lub okrągłą foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Włóż daktyle do miski i zalej gorącą wodą. Zostaw na 15 minut. Po tym czasie odlej wodę.
Wrzuć daktyle do blendera, dodaj masło orzechowe, dżem/konfiturę i mleko. Dokładnie zblenduj na gładką masę.
Dodaj mąkę, kakao, miętę (1,5 łyżeczki), sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy lub olejek waniliowy i sól i dokładnie wszystko wymieszaj.
Pokrój czekoladę na małe kawałeczki i wrzuć do masy. Wymieszaj.
Wylej ciasto na blachę, ładnie ugładź i włóż do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu, czekamy aż wystygnie i wstawiamy ciasto do lodówki.
Polewa
Gęste mleko kokosowe powoli nakładamy łyżką do miski. Ubijamy mikserem, żeby zrobiło się bardziej gęste.
Dodaj ulubione zdrowe słodzidlo (u mnie – cukier kokosowy), spirulinę i miętę (0,5 łyżeczki) i znów ubij całość mikserem/blenderem.
Delikatnie rozsmaruj polewę po cieście. Można wstawić do lodówki.